Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Louise

Det kommer att bli kallare

Nästa vecka är det dags för påfyllning i premiepensionssystemet. Den 7-8 december kommer årets avsättningar till premiepensionen att landa på spararnas konton.

Under en längre tid har temperaturen varit ovanligt hög både utomhus och på börsen. Det kan vi alla glädja oss åt. Men det kommer inte att bestå.

Det enda man kan säga med säkerhet är att efter en period med uppgång på börsen, kommer en period av nedgång. Värderingen kommer att sjunka. Vi vet bara inte när. Även AP7:s sparare kommer att få se sina konton krympa.

För att öka möjligheterna till högre avkastning och därmed högre pension, använder AP7 hävstång i förvaltningen av AP7 Aktiefond. Hävstången är ett finansiellt instrument som gör att varje krona du investerar i fonden ger en utväxling på 1,5 gånger marknadsutvecklingen. Hävstången förstärker uppgångarna, vilket bland annat syns i avkastningssiffrorna 2012-2013, men den förstärker också nedgångarna.

Den goda nyheten är att det inte är någon fara å färde. En av poängerna med premiepensionssystemet är att spararen gör regelbundna inbetalningarna och på så sätt handlar både när börsen är högt värderad och när den är lågt värderad.

De regelbundna årliga avsättningarna gör att betydelsen av börsens svängningar över tiden minskar. Så länge man inte ska ta ut pengarna finns det ingen anledning att vara rädd för svängningar på börsen. Tvärt om är de direkt kopplade till den förväntade avkastningen. När spararna närmar sig pension sänks risken genom att de automatiskt får mer räntesparande.

Låt med andra ord temperaturen ha sina upp- och nedgångar.

Louise Svensson