Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Louise

En bra sparform som passar många

Sparandet i privata pensionsförsäkringar är i och med den sänkta avdragsrätten, från 12 000 till 1 800 kronor om året, inte längre ett lika bra alternativ.

För en tid sedan bloggade vi om att få kommer att sakna avdragsrätten. För vanliga sparare puffade vi, liksom SvD Näringsliv och Claes Hemberg gör, för Investeringssparkonto (ISK) som ett bra alternativ till privata pensionsförsäkringar.

Claes Hemberg har gjort en jämförelse mellan tre sparformer, Fondkonto, ISK och Kapitalförsäkring på sin blogg idag. Om ISK säger han,

Investeringssparkontot har noll i kontoavgift, ingen inlåsning och en låg skatt på ca 1 procent per år. Det kan du jämföra med 30 procent vinstskatt på ett vanligt fondkonto. Skillnaden är också friheten att välja. På ISK kan du byta fond utan att betala skatt. På fondkontot är många låsta i samma dyra fonder sedan årtionden.

SvD Näringsliv listade för en tid sedan plus och minus för fem olika sparformer. ISK:s för- och nackdelar säger de är,

ISK

Investeringssparkontot lanserades redan den 1 januari 2012. Och det är fler och fler som upptäcker dess fördelar. Om du inte redan har öppnat ett ISK kan det vara hög tid att göra det nu i sommar.

Lycka till!