Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

johanfloren

En tusenlapp mindre i månaden

Pensionärsorganisationerna vill lägga vantarna på premiepensionssystemet för att förbättra sina egna pensioner. Det skulle kosta en 25-åring med normal inkomst en tusenlapp mindre i pension varje månad, skriver PPM:s sista generaldirektör Johan Hellman På DI Debatt i dag.

Han avvisar det mesta av den kritik som framförts mot premiepensionssystemet som ogrundade åsikter. Här är fakta.

Dålig avkastning

Det stämmer inte. Den årliga genomsnittliga avkastningen är 3,5 procent. Om samma pengar gått till inkomstpensionen hade avkasningen varit strax över 2 procent.

Dyrt

Det stämmer heller inte. Pensionen blir 15 procent högre tack vare den avgiftsrabatt som Pensionsmyndigheten har förhandlat fram med fondbolagen.

För många fonder

Det stora antalet fonder gynnar konkurrens, kvalitet och mångfald. Visst är 800 fonder mycket att ta sig igenom, men det finns enkla och pedagogiska hjälpmedel via Pensionsmyndighetens webbplats.

Nödvändigt att vara aktiv

Behövs inte. Stor aktivitet kan till och med ha motsatt effekt. Vill man inte vara aktiv kan man med gott samvete lägga sina pengar i förvalsalternativet, vilket är designat för att ge en så bra sammanlagd pension som möjligt.

Stora skillnader i utfallet

Det är en politisk fråga. När riksdagen beslutade att införa systemet var grundbultarna valfrihet och eget ansvar. PPM-systemet skulle ge möjlighet till högre avkastning, frikoppla sparandet från utvecklingen i Sverige samt ge möjlihet att anpassa sparandet till sin livssituation.

Slutsatsen blir att systemet har motsvarat riksdagens mål. Ta därför vara på erfarenheterna från det dryga decennium som finns och utveckla systemet i stället för att avveckla det.

Johan Florén