Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Maria Schultz

Faran med att ta ut pension i förtid

Från 61 års ålder är det möjligt att börja ta ut den allmänna pensionen. En ny trend är att ta ut inkomstpensionen när du fyllt 61 år och fortsätta arbeta samtidigt som du placerar pensionspengarna i en kapitalförsäkring som investerar i fonder.

Det låter kanske inte så dumt – du får en känsla av att ha kontroll på dina pengar, skulle du dö finns de tillgängliga för arvingarna och du har dessutom möjlighet att få en bra avkastning på dina fonder.

Inget fel i det, men det finns risker:

  • skatten kan bli högre om du tar ut pension och arbetar samtidigt.
  • skulle du bli arbetslös får du lägre a-kassa.
  • bostadstillägget kan påverkas.
  • fondernas avkastning kan bli sämre än vad du räknat med.

Även den mänskliga faktorn spelar in som Maria Crofts skriver i sin analys,

De som har låga löner och ännu lägre pensioner kan se det förtida uttaget som en möjlighet att få lite mer pengar att röra sig med och kanske lämna efter sig ett arv. Men risken är stor att de i stället faller för frestelsen att unna sig en semester­resa eller köpa presenter till barnbarnen när de får in en rejäl klumpsumma på kontot.

Och det är ju inte mer än mänskligt att falla för frestelsen.

Pensionsmyndigheten har skrivit mer om konsekvenserna av det här tillvägagångssättet och du kan läsa mer där om vad som är viktigt att tänka på.

Ett incitament att inte haka på den här typen av pensionslösningar kan vara det faktum att ju senare du tar ut din pension, desto högre pension får du. Det beror på att du skjuter upp ditt uttag samtidigt som du tjänar in mer pengar till din allmänna pension.

Ett annat incitament är att du har ett guldläge vid nästa löneförhandling om du är 65 år och vill arbeta kvar, så här ligger det till!