Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Louise

Fattigpensionär eller fat-and-happy-pensionär

Fler väljer att ta ut sin tjänstepension under en kort tidsperiod, trots att medellivslängden ökar. Pensionen ska kanske räcka i 20-25 år om man pensionerar sig vid 65. Ändå väljer var femte pensionär tar ut sin tjänstepension under en fem- till tioårsperiod, visar beräkningar från tjänstepensionsföretaget Collectum.

I ett räkneexempel visar Collectum vad skillnaderna kan bli om man väljer att ta ut pensionen under en begränsad tid om fem år jämfört med ett livslångt uttag. Tjänar man 35 000 kronor i månaden och pensionerar sig vid 65 års ålder blir pensionen 13 000 kronor i månaden om man tar ut tjänstepensionen under fem år. Väljer man ett livslångt uttag blir tillskottet 3 500 kronor i månaden.

Det är klart att det kan vara frestande att ta ut så mycket som möjligt under en kort tidsperiod, speciellt om man har ambition att till exempel resa mycket som nybliven pensionär. Men det kan också vara viktigt att tänka på att mycket tyder på att man kommer att,

  • leva 20 år till
  • vara frisk och vilja göra roliga saker under största delen av den tiden
  • konsumera hälften av all sjukvård man behöver under en livstid, under de sista levnadsåren

Det kan vara lätt att underskatta hur många år pensionen behöver räcka, men mer än fem år bör vi nog räkna med. Naturligtvis går det inte att säga vad som är rätt och fel. Vad som är rätt för individen går bara att säga i efterhand, konstaterar Collectums pensionsexpert Tomas Carlsson.

Annika Creutzer skriver i sin bok ”Ta maken över din pension” att det är bra att försöka ta ut så jämna pensionsuttag som möjligt. Det gör också att risken för att betala en hög marginalskatt minskar.

Ett tips från Annika inför uttag av pensionen är att undvika pensionsdagen. Hon menar att det sämsta för kropp och hälsa är att tvärnita. Att gå från ett krävande jobb till inga krav alls kan vara tufft. Dessutom visar forskning från KI att många drabbas av depression åren efter pension.

I det allmänna pensionssystemet finns det stor flexibilitet. Både gällande pensionsålder och hur mycket av inkomst- och premiepensionen man kan ta ut. Om man trappar ner på arbetstiden kan man ta ut den allmänna pensionen i delar om 25, 50 eller 75 procent från 61 års ålder.

Att ta ut sin pension stegvis kan alltså vara bra för både plånboken och hälsan. Ett annat tips från Annika är att inför pensioneringen gå igenom vilka pensioner man har och ta reda på när de betalas ut. Hon menar att en del av ansvaret faktiskt vilar på oss själva. Det är upp till var och en att ta reda på sina specifika förutsättningar och hitta den balans som passar bäst för att pensionärslivet ska blir så bra som möjligt.

 

Louise Svensson