De här kombinerar pension med jobb – se vilka som är jobbonärer. Fler väljer att ta ut sin allmänna pension innan de har fyllt 65 år.
– Idag är det upp emot 40 procent, vilket är en kraftig ökning, säger Johannes Hagen, docent i nationalekonomi vid Jönköping International Business School (JIBS).
Just nu pågår ett treårigt forskningsprojekt av forskare på JIBS i samarbete med minPension. Ett av ämnena är jobbonärer.
Tidigare i år publicerades de första resultaten från en enkätstudie som bland annat visade att var tredje 60-plussare är jobbonär eller planerar att bli det.
Nästa steg är registerbaserade studier.
– Det allmänna pensionssystemet är flexibelt vad gäller att kombinera arbete och pensionsuttag och med hjälp av data från SCB och minPension kan vi se hur jobbonärerna planerar för sina pensionsuttag och arbete, berättar Johannes Hagen.
Hittills har de fått fram intressanta, preliminära uppgifter:
– Vi ser framför allt ett starkt samband mellan inkomstnivå och sannolikheten att vara jobbonär. Personer med höglöneyrken är jobbonärer i högre utsträckning. Det gäller i alla jobbonärsåldrar. En viktig trend är att fler tar ut den allmänna pensionen före 65. Idag tar ca 40 procent av 64-åringarna ut sin allmänna pension, vilket är en fördubbling på bara 15 år. En anledning kan vara att sjukersättningen stramats åt. En annan förklaring kan vara att de vill ta ut sin pension tidigt samtidigt som de arbetar.
Ungefär hälften av denna grupp har nämligen arbetsinkomst.
– Här finns alltså en stor del jobbonärer. De tar ut pension tidigt och jobbar samtidigt. I den här gruppen är variationen stor. En del tar ut sin pension tidigt för att de redan har en god pension – andra har låga pensioner, men tvingas ta ut dem tidigt, för att de inte kan jobba längre.
Vilka risker finns det med att göra som i det andra fallet?
– Pensionen blir lägre ju tidigare man tar ut den eftersom pensionskapitalet måste räcka längre. Man bör därför fundera noga om man inte kan skjuta upp uttaget.
De flesta jobbonärer arbetar deltid.
– Efter pensionsuttaget sjunker arbetsinkomsterna rätt snabbt – oavsett vid vilken ålder man blir jobbonär. Men många har arbetsinkomst under en längre tid.
Hagens bild är att vi hittar jobbonärer i de allra flesta branscher och yrkesgrupper.
– I och med att gruppen jobbonärer är stor, återfinns de ganska brett på arbetsmarknaden.
Varför blir jobbonärerna fler?
– Det beror lite på hur man definierar jobbonärer. Fler arbetar i högre åldrar och utträdesåldern från arbetslivet ökar bland äldre. Tittar man istället på andelen som arbetar samtidigt som de tar ut sin pension är ökningen inte lika tydlig.
Varför bör vi förstå vilka de är?
– Ett viktigt mål är att få folk att jobba längre. Därför är det viktigt att förstå vad som ligger bakom äldres beslut kring arbete och pension. Dagens pensionssystem gör det möjligt att kombinera pensionsuttag med arbete. Därför behöver vi förstå vilka som är jobbonärer, deras drivkrafter och vilka effekter denna möjlighet har på äldres arbetsutbud.
Fakta: Jobbonärer
- Var tredje person över 60 år är idag jobbonär eller funderar på det.
- Fler än 416 000 65-plussare arbetar idag, ofta kombinerat med pensionsuttag.
- Bland medelinkomsttagare har drygt fyra av tio 67-åringar fortfarande inkomst från arbete.
- Vid 70 års ålder förvärvsarbetar drygt 8 000 kvinnor (13 procent) och 13 000 män (25 procent).
- Vid 80 års ålder förvärvsarbetar 5 procent av kvinnorna och 12 procent av männen.
Källa: Jönköping International Business School