Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Maria Schultz

Förlustaversion – så funkar det

Tänk att du går in i en skoaffär och får korn på ett par nya coola sneakers. Du bestämmer dig för att köpa dem, det är ju ändå 30 dagars öppet köp så varför inte? Du kan ju testa dem hemma och ångrar du dig är det bara att lämna tillbaka dem.

Problemet är bara att ju mer du testar dem hemma och går runt framför spegeln, desto mer fogar du in dem i din vardag. Desto mer blir de dina. Öppet köp är alltså ett sätt för affärerna att utnyttja att vi tenderar att värdera det vi redan har högre än det vi inte har. Undermedvetet vill du helt enkelt inte förlora skorna, så du beslutar dig för att behålla dem.

Historien ovan är en av många olika exempel på hur förlustaversion fungerar. Den grundläggande delen i förlustaversion handlar om att vi människor är mer benägna att undvika förluster än att nå potentiella vinster. Det påverkar alltså vårt beslutsfattande.

Det är något majoriteten av alla handlare utnyttjar i sin marknadsföring. Såsom med dina coola sneakers: Om en transaktion formuleras så att man inte riskerar att bli av med något får man fler att nappa på ett erbjudande än om det formuleras som en möjlig vinst.

I filmen nedan får du exempel på hur det fungerar i praktiken kring fonder och aktier på ett enkelt sätt.

Relaterade ämnen