Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

ap7se

Framtidsminister Kristina Perssons #framtidstankar

Vilken person är mer passande att ställa framtidsfrågor till än självaste Framtidsministern? Vi har intervjuat stadsrådet Kristina Persson om morgondagens utmaningar för hur finanssektorn kan bidra till en ökad hållbarhet.

Idag investeras alldeles för lite i det vi behöver allra mest – ett bättre klimat och samhällsutveckling.

Minister för Strategi-och framtidsfrågor samt Nordiskt samarbete Kristina Persson Statsrådsberedningen
Minister för Strategi-och framtidsfrågor samt Nordiskt samarbete Kristina Persson Statsrådsberedningen

Klimatfrågan är en av vår tids stora utmaningar och alla är överens om att finanssektorn har en central roll att spela. Frågan är vilken, vad tycker du?
– Finanssektorn har en nyckelroll, eftersom det är där kapitalet finns. Jag tycker att finanssektorn ska vara möjliggörare för den gröna omställningen, som innebär att investera i det som främjar ett bättre klimat. Detta går också hand i hand med den ekonomiska utvecklingen, att det ska löna sig att satsa på hållbara investeringar.

För några år sedan fanns det inte så många hållbara investeringskällor, idag är det helt tvärtom. Däremot väljer alldeles för få att investera här än så länge. Det investeras alldeles för lite i det vi behöver allra mest – ett bättre klimat och samhällsutveckling.

Vilken eller vilka tycker du är finanssektorns största framtida utmaningar för att ta sig an klimatutmaningen?
– Att lyckas hitta former för att kanalisera finansiella resurser som både säkrar klimatomställningen och andra klimatmål – och samtidigt skapar nya jobb och konkurrensfördelar.

Finansvärlden måste inse att det är lönsamt att satsa på miljön. Det är de marknaderna som växer och som det kommer att löna sig att investera i. Till detta krävs såklart också ekonomiska incitament och bra spelregler för att skynda på denna utveckling.

Vem eller vilka inspirerar dig gällande hållbarhetsfrågor? Vem eller vilka skulle du säga är förgrundsfigurer?
– Det finns så många! Om man ser internationellt, så har Al Gore betytt mycket för mig. Även Achim Steiner – chef för FN:s miljöprogram – som var bland de första att lyfta sambandet mellan miljö och ekonomi. Även Allan Larsson (S) som tillsammans med mig under 2008 och 2009 förde in synsättet att klimatomställningen måste ske underifrån – inte vänta in centrala besked.