Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Foto: Nordnet Bank, Charlotta Wasteson/Flickr

Maria Schultz

Frida Bratt: Bästa studentpresenten – ett sparande!

Snart smäller det. Kommande veckor ska studenter firas och presenter köpas. Alla letar efter bästa presenten som är… ett sparande! Det enligt Nordnets sparekonom Frida Bratt som här ger konkreta tips på bästa presentupplägg.

 

  • Fundera över spartid

Tid är pengar – ju längre tidsperiod presentmottagaren kan tänka sig att spara pengagåvan, desto bättre avkastning kan hon eller han vänta sig.

Det avgör också vilken form av sparande som lämpar sig bäst. För även om du skulle önska att din student sparar på längre sikt, så kan pengarna kanske behövas redan om fem år.

Som vid alla beslut kring sparande är spartiden viktig. Tror du att mottagaren av presenten vill använda pengarna om bara några, säg fem, år? Är det ett slags grund till ett sparande? Då kanske det är en globalfond i kombination med en räntefond som passar bäst. Den som tror att det uppskattas av den blivande studenten kan toppa med några aktier, säger Frida Bratt.

 

  • Inspirera till fortsatt sparande

Vill du ge ett sparande kombinerat med en stor dos inspiration för att mottagaren ska vilja fortsätta spara? Ja, då kan ett sparande av mer personlig touch vara perfekt. Då kan det passa med enskilda aktier i branscher eller sektorer som lockar den blivande studenten. Fundera över vad som han eller hon är mest intresserad av:
– Finns ett stort techintresse? Eller brinner hen för miljöfrågor? Kanske kan en fond eller aktier inom detta segment bli både uppskattat och inkörsporten till ett större intresse för börs och sparande. Aktier i bolag eller varumärken som mottagaren känner till brukar kunna generera ett större intresse, säger Frida Bratt.

 

  • Dela med dig av ditt eget sparande

Har du själv aktier eller ett stort sparande att dela med dig av? Kanske funderar du på att helt enkelt ge bort befintliga aktier? Det är möjligt och du kan “överföra” aktier från ditt konto till studentens aktie- och fondkonto. Du eller mottagaren behöver inte betala någon skatt, eftersom det inte finns gåvoskatt.
– Du behöver skicka en begäran om att du vill överföra aktierna till en annan person till banken där du har aktierna. Oftast kan du göra det i ”inloggat läge” så att banken kan identifiera dig och där du får uppge namn på aktien, antal aktier och mottagarens namn och depånummer. Mottagaren övertar ditt genomsnittliga anskaffningsvärde för aktierna, berättar Frida Bratt.

 

  • Välj en sparform som passar er 

Om du ska ge bort nya aktier kan du exempelvis öppna en kapitalförsäkring i ditt namn där du anger den blivande studenten som förmånstagare. Då köper du de aktier som du vill ge bort, du har full koll på förvaltningen och kan se till att det finns pengar på kontot för den schablonskatt som dras årligen.
– Se till att du öppnar en kapitalförsäkring utan skalavgift. Risken är annars att skalavgiften ligger och tickar och äter på kapitalet, tipsar Frida Bratt.
Ett annat alternativ om du inte är vårdnadshavare till studenten och inte själv vill vara försäkringstagare är att be föräldrarna starta en kapitalförsäkring och göra den blivande studenten till förmånstagare – eller om studenten fyllt 18 år kan personen själv starta en kapitalförsäkring eller öppna ett investeringssparkonto.

 

Fakta: Tänk på…

… att det inte går att föra över aktier mellan kapitalförsäkringar (KF), inte ens om de är inom samma bank. Men det går att föra över värdepapper mellan investeringssparkonto (ISK), även mellan olika banker.

… vilken skatteeffekt som mottagaren får när det är dags att använda pengarna. Har du placerat dem i ISK eller KF är de redan skattade och klara, men från ett vanligt  aktie- och fondkonto utgår vinstskatt.