Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Louise

Går de orangea kuverten till historien?

Det är ungefär 6,7 miljoner orangea kuvert som nu skickas ut inom loppet av några månader. Av dessa är 5,5 miljoner kuvert till pensionssparare, de övriga 1,2 miljonerna är till pensionärer och det har gjorts ungefär ytterligare 800 000 enklare försändelser. Det är ett av Sveriges i särklass största utskick som görs.

Orangea kuvert

Jag blev lite nyfiken på hur länge till vi kommer att få det orangea kuvertet hem i brevlådan, hur många som öppnar och läser informationen, hur många som valt att göra sin prognos via webben och inte minst vad kan ett så omfattande utskick kosta tro?

Jag pratade med Arne Paulsson som är pensionsexpert på Pensionsmyndigheten och det visade sig att enligt den senaste undersökningen är det 62 procent av pensionsspararna som öppnar och läser något i de orangea kuverten. Det vill säga ungefär 3,4 miljoner pensionssparare nås av utskicket eller två av fem nås inte av informationen.

Det är allt fler som väljer att göra sin prognos på webben. Där kan man även avbeställa nästa års pappersutskick. Hittills är det 1,7 miljoner som registrerat sig för att få sina uppgifter digitalt. Under 2011 gjordes 4,5 miljoner prognoser och 3,1 miljoner inloggningar på webben.

Arne tror inte att det är sista gången vi får det orange kuvertet hem i brevlådan. Dels för att det inte är så många som kommer att avsäga sig papperskuvertet, då det krävs en aktiv handling, dels för att det är en generationsfråga.

”Många vill ha informationen i pappersform, de är vana att få papper från en myndighet och vill ha det så. Jag skulle säga att det dröjer mer än fem år innan det orangea kuvertet försvinner. Det är heller inte vår ambition, även om vi tycker att det är bra kunna erbjuda möjligheten att göra en prognos på webben”.

Kostnaden för utskicket ligger på 25-30 miljoner kronor, det är en ungefärlig kostnad på 4,50 kr per kuvert.

”Utskicket i sig ger oss medieutrymme och uppmärksamhet som vi annars hade fått betala för så det finns fortfarande en poäng med att ha kvar det orangea papperskuvertet. Förr eller senare kommer det att försvinna – men det kommer att ta ett antal år”. 

Louise Svensson

Relaterade ämnen