Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Louise

Gästbloggare Carina Blomberg: Har du tjänstepension?

Jag heter Carina Blomberg och är trygghetsekonom på AMF. Genom åren har jag fått många frågor om tjänstepensioner och det är kul att få lyfta några av de frågorna här på Förvaltbloggen. Välkommen också att kika in på AMFs blogg Pensionsbloggen.se.

Carina-Blomberg-AMF1-682x1024

Att ha tjänstepension betyder att du får mer i pension än vad som syns i det orange kuvertet. I snitt en bit över 3 000 kronor i månaden för de som har gått i pension. Idag har nio av tio en tjänstepension via sin arbetsgivare. Men det finns fortfarande all anledning att fråga på anställningsintervjuer om man får en tjänstepension. Vi har nyligen gjort en undersökning som visade att många glömmer eller låter bli att fråga och att arbetsgivarna inte heller alltid tar upp den frågan. Har du barn som börjar bli så stora att de söker jobb, så skicka med dem frågan om tjänstepension. Så gjorde jag. Mina barn tyckte väl att jag var tjatig men idag vet de vad de ska fråga efter.

Hur vet jag om jag har tjänstepension eller inte?
Det är lätt att ta reda på! Fråga personalansvarig vad som gäller på din arbetsplats. På flera hemsidor finns också funktionen ”Är jag kund hos er?”. Där fyller man i en mailadress och får svar på direkten. Det enklaste alternativet är att gå in på Minpension.se och se vilka pensionspengar du har.

När börjar det komma in pengar till tjänstepensionen?
När inbetalningarna till tjänstepensionen startar skiljer sig mellan avtalsområdena. Jobbar du inom den privata sektorn startar inbetalningarna vid 25 år. Jobbar du inom kommun eller landsting är startåldern 21 år, om du inte är född 1986 eller senare för då får du tjänstepension så fort du börjar jobba (bra vad!). Och inom den statliga sektorn gäller 23 år som startålder.

Vad ska jag göra?
Om du har en tjänstepension har du möjlighet att välja bolag, produkt (traditionell försäkring eller fondförsäkring) och efterlevandeskydd. Men om du inte har lust att välja så placeras dina pengar i ett ickevalsbolag och i en traditionell försäkring. Det skiljer sig åt mellan avtalsområdena om man har ett återbetalningsskydd eller inte men det kan man alltid välja till eller ta bort. Återbetalningsskyddet gör att dina närmaste får pengar om du skulle avlida och om du inte har det får du istället arvsvinster som gör din egen pension högre.

Hej och tack för mig. Hoppas många av er får ett fint sportlov!

Carina Blomberg, trygghetsekonom på AMF