Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Louise

Gästbloggare Monica Petersson: Vårt uppdrag är att stödja konsumenten

I tisdags fick jag priset som Årets Pensionsspecialist 2014. Det är jag väldigt ödmjuk och tacksam för. Det är faktiskt så att vi medvetet och enträget har jobbat hårt med att inte vara så myndighetsmässiga. Utan istället vara enkla, tydliga och objektiva så att vanliga människor kan bli stärkta som konsumenter inom pensionsområdet.

Pensionsmyndigheten pressbild

Vi vet att många inte har riktigt koll på vad som påverkar pensionen, att det är svårt att förstå hur pensionssystemet fungerar, att pension är förknippat med blandade känslor och att den under en stor del av livet känns ganska avlägset.

Pensionsmyndigheten har ett tydligt grunduppdrag, att ge möjlighet för pensionsspararna att förstå, förutse och kunna påverka sin pension. I vårt uppdrag från regeringen är det väldigt tydligt vad vi ska göra och bidra till:

  • Följa pensionsprodukter och pensionsrelaterade produkter på marknaden så att vi kan bevaka pensionssparares och pensionärers intressen i pensionsfrågor. Arbeta proaktivt med lagförslag eller andra förslag på åtgärder.
  • Finnas nära pensionsspararna och pensionärerna och ge tydlig vägledning om hela pensionen. Samverka med andra informationsgivare för att ta fram den information som pensionsspararna och pensionärerna behöver i sina beslut som konsumenter inom pensionsområdet.
  • Samverka med tillsynsinstanserna och andra konsumentskyddande organisationer och signalera när vi får information om negativa effekter för konsumenterna. I samverkan med andra konsumentskyddande organisationer bidra till att varna för olämpliga produkter/tjänster och aktörer.

Det är helt enkelt konsumenten som är vårt fokus och vi ska vara en tydlig motvikt till kommersiella intressen. Hur svårt kan det vara?

Under det senaste året har vi bland annat…

….allt detta och lite till med syftet att stödja konsumenten och ge möjlighet till att förstå, förutse och kunna påverka sin pension.

Monica Petersson