Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Foto: iStock

Maria Schultz

God privatekonomi = god hälsa

Har du en trygg ekonomi? Då har du förmodligen god psykisk hälsa och du mår förmodligen även bättre fysiskt. I en ny undersökning från Swedbank visar det sig att hela 34 procent upplever att de mår sämre både psykiskt och fysiskt på grund av att de oroar sig för sin ekonomi.

Varför är det viktigt att ha koll på sin ekonomi? Ett enkelt svar på den frågan är att det ger förutsättningar för en trygg tillvaro. Om man inte har koll så framkallar det stress.

– Kunskap om privatekonomi minskar stress och oro för den egna ekonomin. Det påverkar också hur vi mår i övrigt. De som har en trygg ekonomi mår mycket bättre än de som inte har det, framför allt psykiskt men också fysiskt, säger Madelén Falkenhäll, privatekonomisk expert på Swedbank.

Swedbank gjorde sin undersökning 2020 och frågade ett spann på personer mellan 18-79 år.

När Swedbank lyfte frågan om ekonomikunskap visade det sig att 43 av dem som inte hade koll kände stress. Av de som hade koll men ändå kände stress och oro var siffran 16 procent.

Exakt samma resultat gav sparandet. Av de som inte sparar kände 55 procent oro för privatekonomin, medan bara 15 procent av de som har ett sparande oroar sig för sin ekonomi.

Problemet med en sämre ekonomi är också att de som befinner sig i en känsla av stress också verkar göra sämre ekonomiska val vilket förvärrar en redan dålig situation. Enligt undersökningen visar det sig att 34 procent av dem som ser sin ekonomi som dålig någon gång har tagit ett snabblån som de haft svårt att betala tillbaka.

– Det kan så klart vara lättare att känna sig trygg i sin privatekonomi om man har en högre lön och ett stort sparande. Men undersökningen visar att bara genom att ha ett buffertsparande ökar känslan av trygghet kring sin privatekonomi betydligt. 82 procent av de med ett buffertsparande känner sig trygga med sin privatekonomi jämfört med 38 procent av de som inte har något sparande, säger Madelén Falkenhäll.

 

Så här får du bättre privatekonomi och hälsa – tips från Swedbank:

  • Gör en budget över dina inkomster och utgifter. Finns det utgifter du kan dra ner på? Glöm inte småutgifterna, det handlar ofta om mer pengar än man tror.
  • Jämför avtal och priser. Du kan spara pengar genom att byta avtal på till exempel olika abonnemangstjänster eller samla försäkringar på samma ställe.
  • Starta ett sparande, försök att sätta av tio procent av din lön efter skatt. En automatisk överföring varje månad är ett bra sätt för att få till sparandet.
  • Spara först ihop till en buffert på två-tre månadslöner efter skatt för att skydda din ekonomi mot oförutsedda händelser.
  • Försök sedan även att spara långsiktigt till exempel till din pension.
  • Gå med i a-kassan, det säkerställer en grundinkomst om du skulle bli arbetslös. Har du högre inkomst kan det vara en god idé att teckna en inkomstförsäkring.
  • Se även över övriga försäkringar, såsom hemförsäkring, sjukförsäkring, olycksfallsförsäkring, mm.
  • Var inte rädd för att ta hjälp för att få koll på din ekonomi.

 

LÄS HELA UNDERSÖKNINGEN HÄR