Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Louise

Helt sjukt vad vi oroar oss!

Enligt SOM-institutets årliga undersökning som presenterade igår oroar sig två av tre svenskar för att pensionen inte ska räcka. Det betyder att vi oroar oss mer för att pensionen inte ska räcka än för att bli allvarligt sjuk. Det är helt sjukt!

När vi ser till vår egen situation och de personliga förhållandena är det pensionen svenska folket oroar sig mest för, följt av:

  • att bli allvarligt sjuk (63 procent)
  • att bli utsatt för brott (52 procent)
  • att sakna pengar vid oväntad utgift (47 procent)
  • att bli arbetslös (36 procent)

Att drabbas av en allvarlig sjukdom är inget vi kan göra något åt, däremot kan vi ju faktiskt påverka hur stor pensionen blir. Något som rimligtvis borde leda till att vi inte oroar oss så mycket för den. Men det verkar vara tvärtom.

Förmodligen är oron för pensionen stor för att vi inte tror oss ha den kunskap som behövs. Det gäller både kunskap om hur stor vår pension kommer att bli och kunskapen om hur vi kan påverka den.

Vi har bloggat om det tidigare och det är kanske värt att än en gång slå ett slag för Min Pension. Det är en bra början och du får reda på om pensionen är bra eller inte och om du behöver göra något åt den. För det kan du!

För dig som vill ha mer information från årets SOM-undersökning så sänder SVT2 seminariet i morgon, den 19 april klockan 11–14.30.

 

Louise Svensson