Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Louise

Höststäda – banta bort pensionsavgifterna

Idag gästas vi av sparanalytikern Johanna Kull som uppmanar till höststädning i pensionsgarderoben. Kolla vad du har i gömmorna och följ hennes tips och råd!

johkul

Alla små pensionspotter (under 44 300 kr) kan du sedan årsskiftet öppna och flytta som du vill. Till billiga fonder på ett ISK-konto, är mitt förslag. Men misströsta inte om du har en större pott som inte går att återköpa. Även den är värd lite kärlek. Bara genom att flytta från dyra till billiga försäkringar kan du ge dig själv 30 % mer i pension.

Små pensionsförsäkringar och IPS:er  fick vid årsskiftet en köksdörr när skatteverket öppnade upp för återköp av försäkringar värda under 44 300 kr (ett prisbasbelopp). Det är lysande och ger oss konsumenter mycket större möjligheter att välja bort dåliga försäkringar och banta avgifter. Själv har jag återköpt en liten slatt på 6 000 kr. För den betalade jag totalt 3 % i avgift per år(140 kr i fast avgift plus 1 % av kapitalet). Med ränta-på-ränta effekten är det förödande för mina sparpengar på längre tid. Återköpet på 6 000 inkomstbeskattades visserligen, eftersom jag fått skatteavdrag när jag sparade pengarna. Men skatta ska jag ju ändå göra någon gång. Då gör jag det hellre nu när summan är mindre.

Få 1/4 mer i pension
Samtidigt är ilskan hos de som har större belopp på pensionskontot stor. Och det ligger onekligen en viss orättvisa i den hårda gränsdragningen. Men i väntan på att politikerna inser det absurda med att låsa in våra pengar finns det mycket att göra. Du kan välja bort dyra avgifter. Flytta din försäkring till ett gratis-alternativ där du slipper fasta årliga avgifter och/eller en procentuell försäkringsavgift.

Hur mycket kan nån fjuttig procent göra kanske du undrar? En hel del är det bistra svaret. Har du en privat pensionsförsäkring på 100 000 kr som växer 8 % per år har du efter 30 år drygt en miljon på kontot. Om du inte betalar onödiga försäkringsavgifter vill säga. Kostar din försäkring däremot 1 % är värdet på kontot ”bara” 760 000 kr efter 30 år. Din pension har alltså minskats med en fjärdedel…

Vinst på pensionsflytt

Denna urtrista och onödiga urholkning av din pension undviker du genom att flytta till ett pensionsbolag utan några avgifter. På konsumenternas försäkringsbyrå kan du göra oberoende jämförelser över avgifterna hos olika pensionsbolag.

Hur gör jag?

  • Logga in på minpension.se och ta reda på vilka försäkringar du har.
  • Kolla upp vad du betalar i avgift. Konsumenternas.se är ett bra och oberoende verktyg.
  • Återköp små pensionsförsäkringar och välj billiga alternativ för de större.

Som bonus får du i regel också:

1) Bredare utbud: Välj ett konto med ett brett utbud av fonder och aktier så att du lätt kan välja lågprisfonder eller de vassaste aktiva fonderna om är en aktiv sparare. Undvik hur som helst storbankernas dyra men kamouflerade indexfonder.

2) Bättre koll: Genom att samla olika försäkringar på ett ställe blir det enklare att följa och du får bättre koll.

Johanna Kull