Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

ap7se

Hur gör vi det lättare för sparare att göra hållbara fondval?

Idag är det onsdag och i Almedalen pratar alla miljöaktörer om att Ebba Busch Thor inte ens nämnde miljöfrågan en enda gång under sitt partiledartal igår kväll. På seminarierna runt om i dalen är frågan mer närvarande.

Hur gör vi det lättare för konsumenter att lägga sitt fondsparande på hållbara alternativ? Är lösningen en gemensam hållbarhetsmärkning som spararen kan luta sig mot? Det var en av diskussionerna på Naturskyddsföreningen seminarium nu på onsdagsmorgonen.

Med på seminariet var vår kommunikationschef Johan Florén – som också är ordförande i Swesif. Johan tog upp att information om fondernas innehåll överhuvudtaget har varit alltför otillgänglig. Utvecklingen är dock på rätt väg, många förvaltare har blivit mycket bättre på att distribuera material och vara transparenta. Hållbarhetsprofilen är ett viktigt steg i den riktningen.

En lösning som många pratar om idag är en hållbarhetsmärkning på fonder som gör det lätt för spararen att ta ett beslut utifrån sina värderingar. Svårigheten med en märkning idag är dock att det inte finns en gemensam definition bland fondbolagen vad hållbarhet står för. Detta lyfte Johan Florén som en av de största utmaningarna.

Traditionellt sett har utmaningen varit att kunderna inte har haft intresse av att engagera sig i sina fondval. Det här är troligen en effekt av att förvaltarna inte förmått att kommunicera vad de olika fondalternativen verkligen står för. Frågan är så komplex och branschen tenderar att överinformera spararna, med effekten av att ingen orkar sätta sig in i vad de olika alternativen verkligen innebär.

Man får heller inte glömma att hållbarhetsfonder är ett urval och ska man gå in och detaljstyra måste man ställa samma krav på världens alla fonder och branscher, vilket skulle vara omöjligt. Här måste man som förvaltare fokusera på systematik, transparens och en bra process. ”Som sparare måste man kräva att förvaltarna berättar hur de tänker, för de tänker olika”, sa Anna Nilsson, ansvarig för miljö- och etikanalys på Swedbank Robur.

Ragnar Unge, vd på Miljömärkning Sverige, poängterade att man utöver vägledning till spararna också behöver försäkra sig om att märkningen ger effekt på lång sikt – att den påverkar fondbolagen att satsa mer på hållbarhet. Att arbeta hårdare med en hållbarhetssyn i alla fonder är viktigare än att satsa på några få hållbarhetsfonder – det var alla på seminariet överens om.

Relaterade ämnen