Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Foto: Pasja1000/Pixabay

Maria Schultz

Nalla av pensionen samtidigt som jag arbetar?

Många funderar på om det går att blanda pension med jobb hursomhelst? Många vill inte sluta jobba tvärt från en dag till en annan. Vissa är kanske slitna efter flera års hårt arbete, andra känner kanske tvärtom – de är pigga och vill gärna jobba några år till. Oavsett finns det några saker du bör tänka igenom.

Möjligheten att kombinera arbete med pension är något som allt fler har börjat överväga. Dels för att man kanske vill ha kvar en del av det sociala, dels för att man kan se det som ett sätt att anpassa sig till sitt nya liv som pensionär. Ett annat plus är att du till och med kan pausa din allmänna pension om du skulle vilja jobba ännu mer. Det i sin tur kan ge en högre månadsutbetalning när du sedan återupptar utbetalningen.

Många ser det som en fördel att kunna ta ut pension, men samtidigt jobba eftersom att man inte förlora så mycket i inkomst. Så man kan ju också se det som ett test: Hur mycket behöver jag egentligen varje månad som pensionär?

När det gäller den allmänna pensionen som består av inkomstpension och premiepension är flexibel. Den innebär att du kan välja om du vill ta ut den på 25, 50, 75 eller 100 procent. Och det gäller oavsett hur mycket du jobbar.

Men det gäller att ha koll på hur mycket man jobbar. Skatten påverkas nämligen. Det man behöver undvika är att betala statlig inkomstskatt. Men för pensionärer (över 66 år) handlar det om att inte komma över 47 958 kronor i månaden (2020).

Men glöm inte att från januari det år du ska fylla 66 så är skatten lägre både på pension och på arbetsinkomst. Med andra ord är det alltså förmånligt att fortsätta jobba vidare från 66 år och framåt om man har ork.

En annan sak att ha koll på är A-kassan. Det får du ingen om du både jobbar och tar ut din allmänna pension. Det anses att du har försörjning ändå eftersom att du tar ut pension. Du kan ändra dig när och hur du vill angående din allmänna pension. Då hör du bara av dig till Pensionsmyndigheten.

Däremot tjänstepensionen är inte lika flexibel, där hänger på vilken typ av tjänstepensionsavtal du har. Då gäller det att kontakta facket eller arbetsgivaren om vilka regler som gäller. Tjänstepensionen betalas ut automatiskt från den dagen du fyller 65 år.

För att kunna ta ett strategiskt beslut kring hur du ska kunna kombinera pension med arbete är ett bra tips att gå in på minpension.se. Man kan där räkna ut hur pensionen påverkas om man väljer att ta den vid en viss ålder.

TIPS FRÅN PENSIONSMYNDIGHETEN

Om du väljer att ta ut allmän pensionen samtidigt som du jobbar finns det några saker som är bra att känna till.

  • Påbörjar du utbetalningen av den allmänna pensionen tidigt, får du lägre en lägre pension per månad som pensionär. Det beror på att pensionen ska utbetalas under fler år. Ju tidigare du tar ut pensionen och ju större del av pensionen du tar ut, ju mer påverkas din pensions storlek.
  • Från det kalenderår som du fyller 66 år, är det lägre skatt på löne- och pensionsutbetalningar i och med att du får förhöjt grundavdrag. Dessutom får du ett förhöjt jobbskatteavdrag om du arbetar det år du fyller 66 år och åren därpå.
  • Tar du ut pension mellan 61-65 års ålder, kan din A-kassa påverkas negativt om du skulle bli arbetslös. Kontakta därför din A-kassa innan du väljer att ta ut pension.
  • Var observant på att lön i kombination med uttag av pension, kan komma att göra att du kommer över brytpunkten för statlig inkomstskatt (2020 är beloppet cirka 43 600 kr/mån för den som är under 65 år och 47 958 kr/mån för den som är 66 år och uppåt). Du kanske jobbade mer än vad du först hade för avsikt att göra
  • Om du inte har jobbat så mycket eller länge under ditt yrkesliv, kan du ha rätt till garantipension. Garantipension är ett grundskydd för dig med låg intjänad pension eller ingen intjänad pension alls.Om du har rätt till garantipension betyder det inte alltid att fortsatt arbete ger ökad total pension, så kolla hur det skulle påverka för din del innan du fattar ett beslut. Vår kundservice kan hjälpa dig att räkna på det.
  • Du fortsätter att tjäna in nya pensionsrätter till din allmänna pension om du fortsätter att arbeta även om du samtidigt tar ut pensionen.