I AP7 Aktiefond står USA för 60 procent av aktierna och techsektorn är den mest dominerande sektorn. Grunden i AP7:s investeringsfilosofi är att sprida riskerna, hur ska man då se på risken med att ett land och techbolag väger tungt?
AP7:s kapitalförvaltningschef, Lena Fahlén, deltog i TV4 Nyheterna på tisdagen 30 juli och gav följande svar på frågan.
– De amerikanska bolagen utgör en stor andel av världsindex och vi investerar som index. Sen kan man säga att koncentrationen till amerikanska bolag har ökat de senaste åren till följd av framförallt de amerikanska techbolagen som gått så otroligt starkt. I grund och botten har vi en väl diversifierad portfölj, nästan 3000 bolag, men med tanke på den starka utveckling dessa bolag haft blir det mer och mer amerikanska aktier, säger Lena Fahlén och fortsätter.
– Om det är dåligt eller inte, ja från tid till annan ser vi så här starka koncentrationer och då kan man alltid fundera kortsiktigt om det kommer vara stökigt nu och om värderingar är för höga.
AP7 Såfa – Aktiefond och Räntefond
För att sprida risken för AP7:s 5,5 miljoner sparare i AP7 Såfa sker sparandet i AP7 Aktiefond och AP7 Räntefond. Det är i aktiefonden AP7 investerar framförallt i globalindex, men ju äldre man blir desto större del investeras i räntor för att sänka risken. Men just risk är nyckeln för att pensionen ska växa långsiktigt.
– Premiepensionen som vi förvaltar är en liten del av pensionen. Och för att man ska kunna få en hög avkastning på sikt så måste man ta risk. Och då tar vi mycket aktierisk, det innebär att man alltid är utsatt för de svängningar som är på finansiella marknader. Men är man långsiktig så vet vi att det är det som ger bäst avkastning, säger Lena Fahlén.
Hur vet man om det är en bubbla?
Börs-bubblor med högt värderade aktier sker från och till, vilket ibland slutar med börskrascher såsom efter IT-bubblan eller Finanskrisen. Men att veta när det är en bubbla är svårt.
– Några har ju slutat med väldigt stökiga marknader såsom IT-bubblan vid milleniumskiftet. Medan den höga koncentrationen i amerikanska bolag vi såg efter andra världskriget, blev det ingen bubbla av. Jag tror att en viktig sak den här gången, det är att vi ser vinster hos de här amerikanska techbolagen. Det är inte fantasivärderingarna vi såg i samband med it-kraschen. Tittar vi på de techbolag som rapporterat hittills så är vinsterna upp 25% i år och i övriga sektorer så är vinsterna upp ungefär 2% i USA. Det levereras vinster men sen har analytikernas förväntningar varit ännu högre uppställda och då blir det stökigt, säger Lena Fahlén.
Långsiktighet och riskspridning grunden i AP7 Såfa
Så sammantaget ligger fokus i AP7 Såfa på att förvalta pensionen långsiktigt.
– När man är en global indexförvaltare då är man med på de här breda uppgångarna som vi har sett nu. Vi har fått fantastiska uppgångar. Men det är klart att det också finns en risk att man kan dras med på nedsidan. Då kommer man tillbaka till att vi ändå, trots mycket tech, har närmare 3000 bolag i portföljen och även andra typer av alternativa tillgångar. Att sitta och försöka tajma marknaden här och nu, det är inte någonting vi ägnar oss åt. Utan vi har god erfarenhet av att vara långsiktiga med en bred portfölj, avslutar Lena Fahlén.