Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Louise

Kollektivafondval jämför inte hela kollektivet

Pensionsmyndigheten anmäler tjänsten Kollektivafondval till Konsumentverket för att de menar att marknadsföringen kan vara vilseledande. En anledning är att det bara är de kunder som anmält sig till tjänster som ingår i urvalet.

Tjänsten, Kollektivafondval är avgiftsfri och ska hjälpa sparare att få koll på hur deras premiepension har utvecklats jämfört med de som lyckats bäst i spararens ålder. Sedan ska kunderna kunna göra samma fondbyten som de med bäst avkastning har gjort.

Med tanke på att det är många rådgivare som via tveksamma metoder försöker att få sparare att välja deras fonder och samtidigt optimera sin egen intäkt så känns kanske den nya tjänsten som ett bra initiativ.

Men Mikael Westberg, chefjurist på Pensionsmyndigheten säger till DN att urvalet tjänsten jämför med kan vara för litet då jämförelsen inte görs med hela kollektivet utan endast med de som anmält sig till tjänsten. Han säger också att det är känt att historisk avkastning inte är någon säker metod för att nå bra resultat. Vidare menar Westberg att det därför finns en risk att man som sparare följer ”dåliga” råd och vill att Konsumentverket tittar närmare på tjänsten för att göra en bedömning om några åtgärder mot bolaget behöver vidtas.

Vi får helt enkelt vänta och höra vad Konsumentverket säger i frågan – ska bli spännande!

Louise Svensson