Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Louise

Kom ihåg din framtida lön som egenföretagare

Landets egenföretagare har vid 48 års ålder i snitt 140 000 kronor mindre i behållning i sitt orangea kuvert än övriga pensionssparare i samma åldersgrupp. Vad är anledningen? De har inte koll.

Som egenföretagare har man ett större ansvar för pensionen. Det krävs att man tar ut lön, betalar skatt och avgifter samt kompenserar för utebliven tjänstepension om det ska bli någon pension.

Initialt när man startar eget är det mycket att hålla reda på. Man arbetar hårt och tar kanske inte ut lön för att få det att gå ihop. Även under de kommande åren är det inte givet att det finns ett överskott att kompensera den uteblivna tjänstepensionen med. Men sen, då måste man ha koll om det ska bli någon framtida lön.

Idag startar Nyföretagarveckan i form av en bussturné genom Sverige med start i Göteborg. Med på bussen finns rådgivare, specialister och informatörer för att ge tips och råd till de som vill starta eller redan har startat eget företag. I år är Pensionsmyndigheten med på turnén för att informera om pensionen. Det viktigaste att tänka på som egenföretagare gällande pensionen är:

Ta ut lön – Lönen du tar ut och skattar för innebär att du automatiskt sparar till den allmänna pensionen. Vid en lön på cirka 38 000 kronor i månaden så maximeras den allmänna pensionen.

Betala skatt – Man måste betala både ålderspensionsavgift via företaget och allmän pensionsavgift via inkomstskatten. Som företagare är pensionsrätten beroende av hur mycket som betalas in till Skatteverket via skatter och avgifter.

Kompensera för utebliven tjänstepension – Som företagare får du inte automatiskt tjänstepension. Spara därför upp till 5 procent av inkomsten i ett långsiktigt sparande.

Det blir lätt att man fortsätter i de banor man startade eller glömmer bort den viktiga pensionen. Det är bland annat därför vi gör denna turné i syfte att informera så att de som vill driva eget får med sig kunskap på vägen, säger Harry Goldman, vd för Nyföretagarcentrum i Sverige.

Naturligtvis är det inte bara unga entreprenörer som står inför utmaningen att starta eget. Vi har tidigare bloggat om Björn som valde att förlänga arbetslivet efter pensionen genom att starta eget.

För äldre som vill driva eget har Pensionsmyndigheten också bra tips och råd. Bland annat blir de sociala avgifterna lägre och man får ett större jobbskatteavdrag om man väljer att driva företaget vidare efter 65.

Egenföretagartrenden i Sverige har varit nedåtgående under 2011 och 2012. Siffrorna för 2013 ser något mer positiva ut. Under förra året startades runt 60 000 nya företag, vilket kan vara ett trendbrott. Totalt sett ligger Europa en bra bit efter USA och länder som Australien där det finns en helt annan nybyggaranda. Men Sverige har potential och intresset inför Nyföretagarveckan har varit stort, säger Harry Goldman.

Mer om Nyföretagarveckan och dess turné genom Sverige kan du läsa här eller följa via Facebook.

 

Louise Svensson