Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Louise

Kristina Althoff – Tre pensionstips

Mitt bästa pensionstips till dig är ”Ta bort ordet ”pension” från pensionssparande!”

För det är nämligen vad det är, ett sparande, som ska växa länge och sedan försörja dig på ålderns höst. Dessutom är det ett ovanligt härligt sparande i den meningen att du inte behöver sätta av några pengar själv. Det sparas nämligen åt dig utan att det behöver påverka semesterkassan eller andra roliga aktiviteter du vill göra. Ditt pensionssparande är med andra ord ett ”gratis” sparande!

Dels sätter staten av pensionsrätter till dig till den allmänna pensionen (inkomstpension och premiepension), dels har du förhoppningsvis en tjänstepension som din arbetsgivare betalar in åt dig.

Du får helt enkelt pengar in, både årligen via den allmänna pensionen och månatligen via tjänstepensionen. Och dessa pengar ska växa så mycket som möjligt under en lång spartid.

Fundera på dessa tre frågor när det kommer till ditt pensionssparande,

  1. Hur mycket är jag beredd att betala i avgift för mitt sparande?
  2. Hur många fond- eller aktiekonton ska jag ha?
  3. Glömmer jag eller struntar jag i mitt privata sparande?

Här är mina svar, 1) Helst så lite som möjligt. 2) Så få som möjligt. 3) Verkligen inte!

När det gäller avgifter så säger de flesta experter att en global indexfond med en avgift på cirka 0,4 procent är helt ok på lång sikt. De flesta är överens om att på så lång tid som pensionssparande är, så är en mycket viktig faktor att du får behålla så mycket av dina pengar som möjligt själv (egentligen rätt självklart).

Att ha så få sparkonton som möjligt gör att du får en bra överblick och bättre koll. Även om du har låga avgifter och inga fasta avgifter på de olika kontona så blir det lättare att orka hålla koll på ett fåtal. För att få så få konton som möjligt krävs det lite arbete men det brukar gå relativt smidigt att ordna. Detta gäller främst för din tjänstepension.

Men nej, inte glömmer eller struntar du i dina privata sparpengar, det har jag svårt att tänka mig! Men tänk att det ändå finns 30 procent som inte vet om att de har en tjänstepension. De har inte koll på att ”någon” ger dem ett par eller fler tusenlappar i månaden.

Jag tror inte att det skulle hända om det var privata sparpengar. Så mitt råd till dig som inte riktigt har koll på ditt pensionssparande, oavsett om det är din tjänstepension eller den allmänna pensionen, är att logga in på minpension.se. Kanske blir det en glad överraskning!?

Kolla här redan idag – logga in och gör en pensionsprognos!

Sen kan du fundera på vad resultatet betyder för dig. När det gäller tjänstepension, Vad har du? Hur många olika fonder har du? Vad är avgifterna? Går de att flytta? Se till att slå ihop de som går, för att göra dem lättare att ta hand om och minska avgifter.

Gällande den allmänna pensionen så är det premiepensionen du själv kan påverka. Vilka fonder har du, vad är avgifterna? Fundera också på om du är intresserad av kapitalförvaltning och själv vill välja och sätta ihop din egen fondportfölj. Om inte, så finns det ett förvalsalternativ som kanske passar dig bättre.

Sen kan du fundera på om du vill och hur mycket du har möjlighet att sätta av privat till pension. Det kan du sådana fall göra på ett investeringssparkonto, ISK.

Lycka till!

Kristina Althoff
Finansinspektionen