Förvalt

Om pension, sparande och andra val i livet

Kristina Kamp: Därför borde kvinnor älska kapitalinkomster

Det är skillnad på mäns och kvinnors ekonomiska oro, läste jag nyligen. Männen oroar sig för sina höga skulder, kvinnorna för sin låga pension. Tänkte därför ägna min tid som gästbloggare här åt lite kvinnotips.

Kristina Kamp

Kristina Kamp

Männens oro för skulderna beror förmodligen på att man faktiskt vet hur stora de är. Oron för pension är många gånger en oro just för att inte ha kontroll på läget och veta vad som väntar.

Kvinnor är inte lika flitiga hos oss på Minpension.se som männen. Jag hoppas att fler hittar hit. En majoritet av kvinnorna som gjort en prognos på www.minpension.se säger nämligen att de blir positivt överraskade. Att det fanns mer än vad de trodde. Bara det är ju en bra början.

Faktum kvarstår ändå att kvinnors pension i snitt är drygt 5 000 kronor länge än männens. Det hade kanske gått att stå ut med om klyftan minskade med t ex yngre årgångar av pensionärer. Det gör den inte!

Ni vet redan orsakerna. Lägre lön, mer deltid, mer sjukdom osv. Det finns en rad områden där kvinnor verkar dra nitlotten hela tiden. Den lite trista trenden är att kvinnor först pluggar mer för att sedan ändå få lägre lön än sina manliga arbetskamrater. Dålig avkastning på den investeringen. Att jobba mer och den vägen få bättre inkomst är inte heller särskilt lönsamt. Ofta brukar det finnas rätt mycket obetalt arbete hemma också, som gör att extraknäck kan bli knepigt.

Kapitalinkomster är det lysande undantaget. Kapitalet struntar i om det är kvinnor eller män som investerar pengarna. Investerar jag 100 kronor i en premiepensionsfond så får jag samma värdeutveckling som männen. Kvinnor, som fortfarande lever längre än männen, kan rentav bli vinnare totalt. I den rapport över premiepensionens utveckling som presenterades nyligen visade det sig också att värdeutvecklingen för män och kvinnor var densamma. Kapitalinkomster jobbar dessutom alldeles på egen hand så det finns tid att fortsätta att tvätta och diska.

Inte så att det väger upp för de lägre lönerna. Dit verkar det tyvärr vara långt kvar. Men det kan rent av vara uppmuntrande att veta att kapitalinkomsterna har stor betydelse för många pensioner. Fler och fler tjänstepensioner finns också i kapitalplaceringar av olika slag.

En procents värdeutveckling mer eller mindre spelar då stor roll. Vi pratar om flera hundratusentals kronor under en pensionssparartid. Eller en möjlighet att kanske gå i pension ett eller ett par år tidigare, med samma ekonomi.

Ett sätt att skapa den värdeutvecklingen är förstås att se till att spara billigt. Vad som är billigt kan dock variera över tid. Det är inte alltid det räcker med att bestämma sig en gång och sedan låta allt vara.

Själv tycker jag om att räkna om mitt premiepensionssparande i tid. Just nu ligger jag åtta månader plus, jämfört med om premiepensionen inte funnits.

Lugn, jag hör redan invändningarna. Jag vet inget om framtiden, premiepensionen ska betalas ut livsvarigt, hade vi haft någon broms i systemet då, har du räknat med skattekonsekvenserna? (jo, det har jag) osv.

Men som tankeexperiment är det kul att räkna så här. Vitsen med premiepensionen och sparande av samma typ är ju att den ska ge mer i plånboken. Eller mera ledig tid om man hellre vill ha det.

I nästa blogg funderar jag kring barn och bra pension. Går det att förena?

Kristina Kamp

 

Senaste nytt


Företagens hållbarhetsarbete hotas av ”greenwishing”


Regeln som bäst förklarar ränta-på-ränta

Ränta-på-ränta effekten är något vi pratat om ofta på Förvalt, men det kan inte nog tas upp hur viktig den effekten faktiskt är.


Marknaden kan vara en bra klimattjänare

PRI in Person 2019, som gick av stapeln i Paris i veckan, är den största konferensen för hållbara investeringar som genomförts hittills. Under konferensen kom frågan upp om näringslivet och finanssektorn kommer att kunna lösa klimatproblemen.


Så räcker pensionen hela livet

När du arbetar och sparar till pension ska du tänka att hela livet räknas och när du plockar ut pension ska du tänka att den ska räcka hela livet.


Solenergi blir biobränsle - utan solceller

De svenska forskarnas upptäckt innebär att vi inom en snar framtid kan ersätta fossila bränslen med en koldioxidneutral produkt bildad från solenergi, koldioxid och vatten.