Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Kvinnliga pensionssparare bättre på att sitta still i båten jämfört med männen. Foto: iStock

Maria Schultz

Kvinnor mer pensionssmarta än män i orostider

Kvinnliga pensionssparare bättre på att sitta still i båten jämfört med männen. För visst är det lätt att påverkas av krig, den svaga kronan och kriser överlag som gör att man tar förhastade beslut.

– Att spekulera i hur fonder och aktier ska utvecklas på kort sikt är mycket svårt och det är sällan bra att ta förhastade beslut när det gäller sparande i tjänstepension eller privat pension. Bland våra pensionskunder ser vi att det är kvinnorna som har mest is i magen i dessa oroliga tider. Det är oftast en bra strategi då det historiskt varit mer lönsamt att agera långsiktigt på finansmarknaden, säger Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar.

Enligt Länsförsäkringars statistik så är männen nästan dubbelt så aktiva som kvinnorna. De genomför också nästan dubbelt så många fondbyten i sitt pensionssparande.

Pensionsekonomens tips på hur du kan tänka kring pensionssparandet i oroliga tider:

Långt kvar till pension

  • Generellt kan man ta högre risk ju yngre man är eftersom placeringshorisonten är lång och kan skapa möjligheter till god avkastning och en bra tillväxt för pensionen.
  • Över tid jämnar svängningar ut sig och historiskt har aktiefonder gett betydligt högre avkastning än räntebärande placeringar trots kriser av olika slag.
  • Fortsätt månadsspara i fonder även under börsnedgång då du får fler fondandelar och slipper fundera på om det är rätt tid att köpa eller inte för att bygga upp ett kapital. Månadssparande ger dessutom en snöbollseffekt genom ”ränta på ränta-effekten”.

Nära pension

  • Det är viktigt att fundera kring hur lång utbetalningstid du ska välja i din tjänstepension eller privata pensionssparande.
  • Väljer du en livsvarig utbetalning eller en utbetalningstid på 20 år betyder det att pensionskapitalet kan ha tid att återhämta sig trots nedgångar längs vägen.
  • Väljer du en kort utbetalningstid eller har hög risk i ditt sparande och nedgångarna skapar mycket oro bör du se över din risknivå och minska andelen aktiefonder.
  • En måttstock är lika hög räntedel som du är gammal. Är du 60 år bör du ha 40 procent aktier och 60 procent räntor.

Pensionär

  • Beroende på hur stor del av din pension som är placerad i fonder så kan det vara läge att dra ned risken och få jämnare utbetalningar. Men sänk inte placeringsrisken för mycket. Man bör ändå ha en viss risk i sitt sparande för att kapitalet ska kunna fortsatta växa under utbetalningen.