Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Louise

Längre arbetsliv med Göran och Göran

I förra veckan skrev vi om förslaget från Pensionsåldersutredningen, som innebar att åldersgränsen för garantipension och uttag av ålderspension skulle höjas i takt med medellivslängden.  I blogginlägget ”Sverige hänger inte med” tar vi upp att pensionsgruppen skjutit pensionsåldersfrågan på framtiden samtidigt som flera av våra grannländer bestämt sig för att höja pensionsåldern.

I lördags sa socialförsäkringsminister Annika Strandhäll, som även är ordförande i pensionsgruppen till SvD Näringsliv,

Det krävs en förändring om vi ska säkra ett hållbart pensionssystem. Annars kommer pensionerna att gröpas ut och vi riskerar sänkta pensioner framöver, det är det ingen tvekan om.

Samtidigt meddelar Strandhäll att hon rekryterat förre Metallbasen Göran Johnsson och Kristdemokraternas förre partiledare Göran Hägglund för att ta frågan om ett längre arbetsliv och högre pensionsålder in i nästa fas.

Göran och Göran drar igång sitt arbete omgående och kommer till en början att träffa representanter för arbetsgivare och fack för att skapa sig en uppfattning om var skiljelinjerna går. I höst ska de presentera sitt arbete och därefter tas frågan vidare av pensionsgruppen. Hur det sker beror på vad man kommit fram till men frågan har hög prioritet.

Det känns bra att bollen sats igång och nu är det bara att hoppas på att även Sverige hittar de rätta vägarna för ett längre arbetsliv.