Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

ap7se

Lätt att känslorna drar iväg

De senaste två åren har spararna fått en exceptionell avkastning. Sedan årsskiftet har börsen däremot hackat.

I måndags tilltog nedgången efter att amerikanska inköpsindex överraskat negativt. Inför börsens öppning på tisdagen meddelades att fallet lär sprida sig. Och utan tvekan spred sig oron både på marknaden och i medierna.

I dag rapporterar DI att Tokyobörsen tar revansch och att den svenska tillväxten drar igång. Nyheten om den svenska ekonomins återhämtning är en konjunkturrapport från Svenskt Näringsliv. Positiva budskap med andra ord, men snabba kast.

Vad ska man tro? Bör vanliga privatsparare oroa sig?

Den senaste tidens tapp skulle kunna vara början på en längre nedgång. Mer sannolikt är det en sättning efter en längre uppgångsperiod. I slutänden är det ingen som vet, förrän efteråt.

Däremot är det helt säkert att börsen förr eller senare kommer gå ned. Om vi tittar på Såfa har nedgången i år tagit oss tillbaka till oktober månads nivå. Skulle börsen gå ner ytterligare 10 procent hamnar vi i linje med augustisiffrorna.

Som sparare är det i den situationen lätt att tänka att man ska sälja på toppen och vänta till nästa botten med att köpa. Tyvärr visar forskningen att det är lättare sagt än gjort. Det enkla förklaringen är det är omöjligt att i förväg vet vad som är en topp eller en botten.

Därför vill jag i stället ta tillfället i akt att uppmana spararna att ha is i magen. Börsen rör sig hela tiden upp och ned. Martin Blomgren skriver i dag i en kommentar

”Sparar man till en pension som ligger decennier bort är turbulens bara en naturlig, men tråkig, del av den bästa långsiktiga sparformen som finns – aktier.”

Värdet på spararnas andelar i AP7 Såfa kommer svänga. Hävstången i aktiefonden förstärker både uppgångarna och nedgångarna på aktiemarknaden. På så sätt får spararna lite mer att leva på som pensionärer. Allt är som det ska.

För att sammanfatta

  • Pensionssparande ska ses på 30-40 års sikt.
  • Svängningar på börsen är en förutsättning för högre pension.
  • Taktiska förflyttningar kräver inte bara stort engagemang utan har också små chanser att lyckas.
  • Ligg still. Ta det lugnt.

Richard Gröttheim

Relaterade ämnen