Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

30-åriga män har flera tusen kronor mer över varje månad av lönen jämfört med kvinnor i samma ålder. Foto: iStock

Maria Schultz

Män har ett sparövertag redan vid 30 år

30-åriga män har i genomsnitt 5 000 kronor mer kvar i månaden av lönen jämfört med kvinnor efter att alla räkningar och matinköp är betalda, det har Länsförsäkringar räknat ut med hjälp av statistik från SCB.

– Lägre lön ger sämre möjligheter att spara och på så sätt bygga en trygg vardag och framtid för sig själv och på sikt sin familj, säger Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar.

Det finns fler orsaker till varför det ser ut som det gör, men av dem kan vara vilket yrke man arbetar inom. Till exempel undersköterska som är det vanligaste yrket i Sverige domineras av kvinnor. Hela 89 procent kvinnor jobbar som undersköterskor medans det är 11 procent män. En genomsnittlig undersköterska tjänar 23 850 kronor. Det kan man jämföra med en manlig lagerarbetare som tjänar 29 100 kronor. Det är en skillnad på 5 250 kronor före skatt per månad.

– Orsakerna till skillnaderna i inkomst mellan män och kvinnor handlar dock inte bara om vilket yrke man väljer. Flera studier visar att skillnaden i arbetsinkomst mellan kvinnor och män ökar vid det första barnets födelse. Det beror inte bara på att kvinnor tar ut en större del av föräldraledigheten utan också på att många kvinnor går ner i arbetstid under småbarnsåren eller att arbetsgivaren inte erbjuder heltidstjänster. Frånvaro från arbetet som följer av föräldraledighet och deltidsarbete innebär även en högre risk att drabbas av försämrad löneutveckling, säger Emma Persson.

Emma Persson, Länsförsäkringar.

Inom ramen för ett förhållande, om man lever i ett sådant, går det dock att påverka den ekonomiska situationen. Genom att exempelvis kompensationsspara till den som tar störst ansvar eller låta den som har lägre lön stå för en mindre del av hushållets utgifterna, säger Emma Persson och ger sina tips för ökat sparande för kvinnor:

  • Börja titta på vardagsekonomin. Summera ungefär hur stora era gemensamma utgifter är. Har ni olika stora inkomster är det rättvist att den som tjänar lite mer betalar lite mer av dessa. Räkna ut hur stor del av hushållets totalt inkomster ni båda tjänar och (exempelvis tjänar en 60 % och den andra 40 %). Använd sedan den procentsatsen för att fördela de gemensamma kostnaderna.
  • Prata om era gemensamma drömmar och sparmål. Vill ni köpa en villa om 5 år? Resplaner? Sätt av och fördela månadssparande till dessa sparmål på olika konton eller i olika investeringssparkonton.
  • Om du lever i en relation, se till att ni båda har ett eget sparande. Även om ni självklart tror och hoppas att ni ska leva ihop resten av livet, så händer ibland oförutsedda saker. Ni är ett ”vi” nu, men det kan komma en dag när man behöver kunna stå på egna ben med en egen påse pengar.
  • Oavsett om ni har barn nu eller inte, kan det vara bra att prata igenom hur ni fördelar eller vill fördela saker som föräldraledighet, vård av sjukt barn och deltidsarbete. Om den ena blir hemma med barnen mer än den andra, bör denne kompenseras för det i form av ett eget pensionssparande. Använd exempelvis detta verktyg för att räkna på hur mycket det kan handla om.