Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Louise

När du lagt dig till rätta, ligg still i soffan

Den senaste tiden har frågor vi fått handlat om det är möjligt att flytta tillbaka premiepensionen till AP7 Såfa om man en gång gjort ett annat fondval? Och följdfrågan har varit om det finns några begränsningar för hur många byten som går att göra till och från det statliga alternativet AP7 Såfa?

Svaret på den första frågan är ja, det är möjligt och svaret på följdfrågan är nej, det finns inte några begränsningar för hur många byten som får göras. Dock är det 100 procent Såfa som gäller. Det grundar sig i att AP7 Såfa är en fondportfölj och har en given fördelning mellan räntor och aktier vars fördelning anpassas efter spararens ålder. Det gör att hela innehavet måste placeras i AP7 Såfa.

Det är som sagt inget problem att flytta sparandet till och från AP7 Såfa. Men man ska tänka på att Såfa är speciellt anpassad för de som inte vill vara aktiva på fondtorget och som inte har ett intresse av att sätta ihop en egen portfölj. Tänkvärda ord i samband med detta är sparekonomen Claes Hembergs, som för ett tag sedan uppmanade sparare att inte hoppa i PPM-soffan.

Så här gör du för att byta, filmen visar hur enkelt det är. 

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=08QfEIGAk1I]

Gå in på Pensionsmyndighetens webbplats. Logga in med din pin-kod eller bank-id. Klicka på den blå, fyrkantiga knappen Statens förvaltningsalternativ och välj AP7 Såfa. Kom ihåg att från och med 20 februari kan du inte göra fondbyten om du loggar in med PPM-koden utan det krävs Bank-Id eller e-legitimation.

Louise Svensson