Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Hela fyra av tio företagare saknar tjänstepensionsavsättningar till sig själv eller sina anställda. Foto: iStock

Maria Schultz

Negativ trend bland småföretagare – allt fler saknar tjänstepension

Länsförsäkringars rapport ”Trygghetsgapet” visar att hela fyra av tio företagare saknar tjänstepensionsavsättningar till sig själv eller sina anställda. En siffra som ökat stadigt sedan 2008. Och det är något som kan få mycket allvarliga konsekvenser senare i livet.

Vissa branscher sticker ut i rapporten och är betydligt sämre än andra på tjänstepension. Det finns stora skillnader geografiskt och även orsaker till varför företagare saknar skydd.

– Att vi nu ser en negativ trend gällande hur stor andel företag som saknar avsättningar till tjänstepension speciellt i storstadsregioner är oroväckande. Den allmänna pensionen minskar stadigt generation för generation och med tanke på att vi lever allt längre måste pensionerna räcka längre, säger Mathias Collén vd Länsförsäkringar Fondliv och fortsätter:

– Tjänstepensionerna ökar i betydelse framöver och blir allt viktigare för att fler ska få ut bra pension. Här har vi i försäkringsbranschen tillsammans med intresseorganisationer, myndigheter och minPension ett gemensamt ansvar att fylla eventuella kunskapsluckor.

Något många inte tänker på är att Tjänstepensionen är ett komplement till den allmänna pensionen och den blir allt viktigare. Den dagen man slutar jobba kan det kapitalet uppgå till hälften av den totala pensionen.

Så varför ser det ut som det gör?

– Många företagare upplever att pensionsfrågorna är svåra och krångliga. Att tänka på pension är kanske inte självklart för en småföretagare som har mycket annat att ta tag i, men hur företaget agerar i tjänstepensionsfrågan får konsekvenser både för samhället och för den småföretagare och eventuella anställda som inte har tjänstepension, säger Trifa Chireh.

 

  • 41,4 procent av företagen med 1 till 20 anställda saknar tjänstepensionsavsättningar.
  • Bland de enskilda firmorna är det 63,7 procent som inte gör pensionsavsättningar.
  • Bland handelsbolagen 52,2 procent och i aktiebolagen 31,4 procent.