Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se
Äldre par som hittat varandra på ålderns höst.

Foto: Midjourney

Maria Schultz

Ny partner som pensionär – tänk på det här

Överraskades du av en ny kärlek sent i livet. Tänk igenom hur ekonomin, och pensionen, påverkas innan ni slår till och blir sambos eller gifter er.

Att träffa en ny partner senare i livet kan vara underbart, men också lite komplicerat. Ni har ett helt liv med er in i er nya relation. Kanske har ni samlat på er ägodelar som en bostad, ett fritidshus eller andra ägodelar som kostat mycket pengar. Inte minst har ni nog också fyllt livet med människor så som barn och barnbarn som ni bryr er om.

Beroende på hur ni väljer att hantera er nya relation kan den komma att påverka även era andra nära och kära. Då är det viktigt att vara medveten om effekterna av era val.

– Att prata och vara öppen om era förväntningar på hur ni till exempel ska betala för saker och vem som ska bidra med vad kanske låter tråkigt när man precis träffats, men är en akt av kärlek mot din nya partner. Ni krattar manegen för att undvika framtida konflikter när ni tänker på det här redan från början, säger Caroline Törnquist, familjerättsjurist på Nordea.

Var ska ni bo?

När ni funderar på att flytta ihop och blir sambos finns det några saker att tänka på. Flyttar du in i din partners bostad räknas bostaden inte som samboegendom eftersom den inte är köpt med avsikten att ni ska bo där tillsammans. Det innebär att du inte har rätt till bostaden om ni separerar vilket kan vara klokt att vara uppmärksam på så att du inte bidrar med pengar för att renovera och bygga om under tiden ni bor där. Är det din nya partner som köpt bostaden innan ni träffades är det också han eller hon som äger den och får ta del av värdehöjande reparationer.

Väljer du att gifta dig räknas å andra sidan allt ni äger, enligt huvudregeln, som gemensamt, vilket kan innebära att ni båda har rätt till bostaden. Ni bör också vara uppmärksamma på att allt ni äger sedan tidigare också ska delas med den nya partnern, egendomen utgör så kallad giftorätt. Kanske har du även arv från en tidigare partner som gått bort och det finns ett så kallat efterarv vilket ska tas hänsyn till då det inte är egendom som du kan testamentera om vilket kan innebära att arvssituationen blir än mer komplicerad.

Caroline Törnquist, familjerättsjurist på Nordea
Caroline Törnquist, familjerättsjurist på Nordea.

– Även om det kan låta lite krångligt har ni alla möjligheter att själva styra hur ni vill ha det genom att skriva avtal er sinsemellan för att reglera ägarförhållanden och vad som händer om någon av er skulle gå bort. Tyvärr är det många som tror att det är både dyrt och onödigt att gå till en familjerättsjurist för att upprätta till exempel samboavtal, äktenskapsförord eller testamente. Men om det blir en arvstvist på grund av att man inte har gjort det kan det kosta så oändligt mycket mer, säger Caroline Törnquist.

Se upp med tjänstepensionen

Även pensionen kan påverkas när du blir sambo eller gifter dig. Eftersom många tjänstepensioner har make eller sambo som standardförordnande före barn innebär det att du, helt ovetandes, plötsligt kan ha din nya sambo eller make före dina barn i arvsordningen för tjänstepensionen.

Ibland kanske du vill ha det så, andra gånger inte. Det viktiga är i så fall att vara medveten om förändringen så att du själv kan ändra så som du vill ha det.

– Frågan om hur ni ärver varandra är en viktig del av livet tillsammans. Det kan till exempel vara bra att fundera över vad som händer om en av er går bort och den andra blir tvungen att flytta för att arv ska betalas ut till barn. Kanske går det att lösa till exempel genom att avtala om att den som är kvar ska kunna bo kvar i bostaden en viss tid, så kallad nyttjanderätt, så att den personen hinner ställa om och hitta något nytt inom en rimlig tidsram, säger Caroline Törnquist.