Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Louise

Nya pensionspengar på kontot den 14 december

Varje december görs den årliga insättningen av den allmänna pensionen på spararnas konton. Om du tjänade 30 000 kronor i månaden under 2014 fylls ditt premiepensionskonto på med 9 000 kronor den 14:e december.

Den som inte gjort något fondval för premiepensionen hamnar automatiskt i det statliga förvalsalternativet, AP7 Såfa. Då kan man ta det alldeles lugnt och bara invänta påfyllningen.

Om du är intresserad av kapitalförvaltning och gillar att byta fonder och sätta ihop din egen fondportfölj kan det redan nu vara ett bra tillfälle att göra det med tanke på att det är en hel del annat som ska fixas veckorna innan jul. Du måste göra fondbytet innan tolvslaget den 10 december för att vara säker på att påfyllningen hamnar i dina nya fondval.

Om du loggar in på Dina pensionssidor via Pensionsmyndigheten hittar du dina fondval och dess utveckling. På myndighetens hemsida kan du även göra Fondsök och jämföra fonders avgift, risknivå och utveckling. Via Morningstar och Fondkollen kan du också söka, jämföra, kategorisera och rangordna fonder.

Om du någon gång valt att byta fonder men nu inser att ditt intresse för kapitalförvaltning svalnat gör du så här för att bli en soffliggare igen. Då kan du i lugn och ro ägna dig åt julstök och ha ett premiepensionssparande med låg avgift och en avkastning som hittills varit bättre än genomsnittet av de privata fonderna.

Louise Svensson