Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

johanfloren

Obligationer kommer inte att rädda pensionerna

I Dagens Industri skriver Henrik Mitelman i dag att tillgången på obligationer aldrig varit större, och att räntorna aldrig varit så låga. Det behövs inget nobelpris i ekonomi för att förstå att den situationen bara kan gå åt ett håll. Henrik Mitelman höjer också berättigat ett varningens finger. Den som köper obligationer och inte är medveten om kursrisken riskerar att bli grymt besviken.

”Det är dags att reagera och minska innehavet av statsobligationer och öka andelen aktier.”

Som vi har skrivit tidigare finns det för närvarande många som ifrågasätter aktier generellt och premiepensionen specifikt, men fortfarande har ingen presenterat något övertygande alternativ. När det gäller obligationer saknar till och med trygghetsargumentet en fast grund.

”För den riskovillige har utlåning till staten via statsobligationer alltid varit rationellt. Nu kan det ifrågasättas. Få stater kommer att gå i konkurs, men det gäller också för företagen.”

I slutändan handlar ett tryggt pensionssparande om att få en bra pension. I dagsläget finns inget som talar för att obligationer ger det resultatet, varken på kort eller lång sikt.

Johan Florén