Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

När vi lever allt längre blir också livet som pensionär förlängt. Häng med när vi går igenom hur flexpension fungerar. Foto: iStock

Maria Schultz

Omfattas du av flexpension?

När vi lever allt längre blir också livet som pensionär förlängt. Nu finns fler möjligheter att anpassa övergången från arbete till pension till dina önskemål. Häng med när vi går igenom hur flexpension fungerar.

Har du hört talas om flexpension, eller deltidspension, som det också kallas? Kanske har du hört eller läst något om det, men sedan glömt bort vad det handlade om. Pensionen känns ju så avlägsen…

Men faktum är att många löntagare under de senaste åren fått se förbättringar i sin tjänstepension, ofta utan att veta om det.

Hans Norin, pensionsexpert Unionen. Foto: Privat

– Bakgrunden till flexpension är att vi lever längre, och att pensionen därmed ska räcka längre. När vi funderade kring lösningar för några år sedan, och gjorde undersökningar bland våra medlemmar, var ett vanligt önskemål att kunna trappa ner i tid under den sista tiden innan pensionen. Många upplevde att man på det sättet kunde förlänga arbetslivet, säger Hans Norin, pensionsexpert på Unionen.

Två procent extra till tjänstepensionen

Flexpensionen består av två delar: en extra avsättning till tjänstepensionen som successivt höjts med sikte mot två procent, och en utökad möjlighet att gå ner i tid när man närmar sig pensionen.

– Man behöver inte agera för att omfattas av flexpension utan de flesta som arbetar hos en arbetsgivare med kollektivavtal inom privat sektor får det här automatiskt. Men vill man gå ner i arbetstid behöver man ansöka om det hos sin arbetsgivare. Flexpensionen ger förstärkta möjligheter att arbeta deltid när man närmar sig pensionen, säger Hans Norin.

För den som redan var nära att gå i pension när förändringen infördes blir den extra pensionsavsättningen inte lika betydelsefull, pengarna hinner helt enkelt inte växa så mycket. Men för den som är ung och börjar få två procent extra avsättning till tjänstepensionen blir det här tillskottet en betydande förbättring när det väl är dags att ta ut pensionen.

Jobba deltid

Är du sugen på att utnyttja möjligheten att jobba deltid när du närmar dig pensionen? Vilken ålder som flexpensionen börjar gälla från varierar beroende på ditt kollektivavtal, så börja med att undersöka vad som gäller för dig.

– Kom ihåg att ansöka skriftligt i god tid innan du vill gå ner i tid. Se också till att få med i din ansökan hur mycket du vill jobba, alltså din sysselsättningsgrad. Arbetsgivaren är skyldig att pröva din ansökan så fort som möjligt. Vi har inte fått signaler om att det är många som fått avslag på sina ansökningar om att gå ner i tid, säger Hans Norin.