Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

ap7se

Omotiverad pensionsångest

En flod av orangea kuvert väller just nu ut över svenska folket.

En del i att bli äldre och klokare är ha ångest över rätt saker. För de flesta är pensioner inte en sådan.

Om du arbetar, betalar skatt och har tjänstepension finns det normal sett ingen anledning att oroa sig. Och de flesta svenskar har tjänstepension genom kollektivavtalen.

När det gäller premiepensionen behöver du inte göra någonting, om du inte är road av fonder och kapitalförvaltning. Spararna hos AP7 har ända sedan starten fått bättre avkastningen än snittet av de privata fonderna i systemet.

Är kapitalförvaltning och fonder däremot lite av en hobby, finns det ett fantastiskt utbud på Pensionsmyndighetens fondtorg. Några tumregler är att ha en stor del globala aktier och ta lite mer risk när du är ung för att få lite extra pension. Sedan kan du öka räntesparandet successivt de tio sista åren innan pension för att undvika kraftiga nedgångar när du ska börja ta ut pengarna. Ungefär så är AP7 Såfa uppbygd.

Möjligen kan du titta på den historiska avkastningen, men då framför allt för att undvika fonder som gått sämre än sitt jämförelseindex över längre tidsperioder. Se upp med höga avgifter. I dagens DN ger Hasse Eriksson några olika jämförelsetal för den som tittar över sin portfölj.

Behöver ingen då ha pensionsångest? Ja, om du till exempel är medelålders och fortfarande inte har någon tjänstepension, kan du eventuellt ligga illa till. Ta i sådana fall upp det med din arbetsgivare direkt.

Ångest skulle också kunna vara motiverat om du jobbar svart. Gör inte det.

Om premiepensionen däremot ger dig ångest, har du antagligen bara krånglat till det för dig.

Johan Florén