Fyra av tio 65-åringar använder tjänsten Uttagsplaneraren på minPension för att planera sina pensionsuttag. Det visar en ny rapport från Jönköping International Business School (JIBS). Men användningen är ojämnt fördelad – höginkomsttagare och högutbildade dominerar, medan korta uttagstider väcker oro för framtida ekonomisk osäkerhet.
Tjänsten Uttagsplaneraren lanserades för fem år sedan för att hjälpa pensionssparare att planera sina uttag. Här kan användare testa olika scenarier, se sin pension över tid och få stöd i processen att ansöka om pensioner. Hela nio av tio 66-åringar har någon gång loggat in på minPension, och fyra av tio har använt Uttagsplaneraren.
– Att ta ut sina pensioner på ett bra sätt är ingen enkel uppgift. Här fyller digitala planeringsverktyguttagsplaneraren som Uttagsplaneraren en otroligt viktig funktion, säger Johannes Hagen, docent i nationalekonomi på JIBS.
Kortare uttagstider – en risk för ekonomisk trygghet
Rapporten visar att endast 40 procent av användarna planerar för att få tjänstepensionen utbetald livet ut. Istället väljer många korta uttagstider: 20 procent planerar att ta ut sin pension över fem år, och lika många över tio år. Detta kan innebära risker, menar Hagen.
– Många väljer korta uttag av goda skäl, men det är oroande att de flesta pensionärer väljer bort den ekonomiska trygghet som livsvariga uttag ger ifall de skulle leva längre än väntat, säger Hagen.
Verktyget används mer av höginkomsttagare
Analysen från JIBS visar också att användningen av Uttagsplaneraren är högre bland högutbildade och höginkomsttagare. Många loggar dock in endast en gång utan att återkomma. Johannes Hagen påpekar vikten av att göra tjänsten mer användarvänlig även för dem med mindre erfarenhet av ekonomisk planering.
– Den här typen av tjänster måste vara tillgängliga även för grupper utan förkunskaper, säger han.
Fler ska få stöd att planera pensionen
Cecilia Rosendahl Lavén, vd på minPension, ser rapporten som en möjlighet att förbättra tjänsten.
– Uttagsplaneraren är redan idag uppskattad, men vi ser viktiga utvecklingsområden. Genom att förbättra funktionaliteten i samarbete med våra dataleverantörer kan vi skapa ännu bättre möjligheter för användarna att enkelt planera och ansöka om sina pensionsuttag, säger hon.
Digitala verktyg bidrar till längre arbetsliv
Rapporten kopplar också användningen av Uttagsplaneraren till ett längre arbetsliv och senare pensionsuttag. Forskarna hoppas att resultaten kan bidra till att fler fattar välgrundade beslut om sin pension.
– Vår rapport ger unika insikter om hur dagens äldre planerar för sin pension. Vi hoppas att minPensions tjänster kan hjälpa fler att göra val de är nöjda med på lång sikt, avslutar Johannes Hagen.