Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Louise

Parisavtalet undertecknat – omställningen ska göras tillsammans!

I fredags var jag med på undertecknandet av Parisavtalet i New York. En viktig dag för världen och mycket hedrande att vara där.

Richard

Under själva signeringen av avtalet fick varje lands företrädare gå upp på podiet och signera, en efter en. 175 stater skrev på i fredags – det är stort!

Avtal undertecknas

Det jag tar med mig från denna historiska signering av Parisavtalet är bland annat att, världens ledare känner tillförsikt inför klimatutmaningen. Undertecknandet sänder en stark signal till världen.

Omställningen måste nu ske i samhället, bland företagen och medborgarna. Nya lösningar krävs, till exempel på energisystem och stadsutveckling.

Eller som Al Gore sa,

Om du ska göra något snabbt, gör det själv. Om du ska göra något bra, gör det tillsammans. Utmaningen är att vi ska ställa om samhället mot låga koldioxidutsläpp både snabbt och bra!

Al Gore_2

Professor Jeffrey Sachs, tillika rådgivare till Ban Ki-moon, menade att vi måste tala klarspråk,

Det mesta kommer drivas av el i framtiden. Bilar, uppvärmning med mera. El måste göras utan koldioxidutsläpp!

Under dagen var jag även, tillsammans med ett antal företagsledare och företrädare från pensionsfonder, med på en öppen klimatdiskussion i regi av FN Global Compact. Mycket givande. Och visst kom den viktiga frågan om priset på koldioxid upp. Det har högsta prioritet.

Flera av världsledarna talade under dagen om investerarnas centrala roll i processen mot nya energilösningar! Att använda kapitalet för att få en fossilfri energiproduktion är givetvis det mest centrala – något som AP7 tar på fullaste allvar!

Richard Gröttheim