Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Maria Schultz

Pensionera dig utomlands? Tänk då på det här

Längtar du efter att fly den långa mörka svenska vintern? Tänk på det här om du drömmer om en utlandsflytt som pensionär.

Digitaliseringen har gjort att en utlandsflytt på många sätt är lättare att genomföra jämfört med bara några år tillbaka i tiden. Videosamtal, e-legitimation och andra digitala hjälpmedel gör att mycket av det vi tidigare behövde sköta på plats i Sverige nu kan fixas på distans. Och att kontakten med nära och kära som är kvar i Sverige är enklare att upprätthålla. Långa varma middagar på terrassen när sommaren för länge sedan flytt Sverige känns som en bra idé. Men vad är viktigt att tänka på?

– Du kan bosätta dig var du vill och få ut din pension. Men om du har en låg pension behöver du vara extra vaksam eftersom rätten till garantipension, bostadstillägg och äldreförsörjningsstöd påverkas av var du bosätter dig, säger Dan Adolphson Björck, trygghetsekonom på AMF.

Finland och Grekland vanliga destinationer

Flyttar du till ett land inom EU/EES och Schweiz behåller du garantipensionen som vanligt. Men frågan är under utredning och rätten till garantipension utomlands kan förändras 2021 så se till att dubbelkolla med Pensionsmyndigheten vad som gäller när det är dags. Kom också ihåg att beloppen som betalas ut alltid är i svenska kronor och utbetalningen påverkas därför av växelkursen till den lokala valutan.

– På senare år har det blivit vanligare att bosätta sig utomlands. Många som arbetskraftsinvandrade till Sverige på 60- och 70-talen har valt att flytta tillbaka till sina gamla hemländer när de bli äldre. Bland AMF:s pensionärskunder är Finland och Grekland de största hemvändarnationerna och topp fem-listan har sett likadan ut sedan strax efter millennieskiftet, säger Dan Adolphson Björck.

Enligt Pensionsmyndighetens statistik ligger Finland, Tyskland och Norge i topp över länder med utlandspensionärer. Men störst procentuell ökning under 2019 av svenska utlandspensionärer skedde i Portugal och Polen.

 Checklista – tre tips som gör flytten utomlands smidigare:

– Anmäl flytten till Skatteverket

Se till att anmäla flytten utomlands till Skatteverket. Du anger din nya adress och Skatteverket skickar vidare den uppgiften till Statens personadressregister. Från det registret hämtar banker, försäkringsbolag och andra organisationer information och du slipper gå miste om viktig kommunikation som annars försvinner i posten.

– Fixa ett bankkonto

För att få pensionen inbetald på ditt utländska bankkonto behöver du anmäla det till Pensionsmyndigheten. Skicka konto- eller IBAN-nummer, bankens namn och adress samt bankens BIC-kod/nationellt id eller SWIFT-adress. Det tar ungefär tre – fem bankdagar innan pengarna finns på kontot från utbetalningsdagen om ditt konto är utomlands. Kolla med din bank utomlands om de tar ut mottagaravgift. Vill du ha pensionen utbetalad i svenska kronor måste du också dubbelkolla med banken att de kan ta emot svenska kronor.

– Har du koll på levnadsintyget?

Bor du utomlands måste du intyga att du lever varje år för att få allmän pension eller efterlevandepension. Levnadsintyget ska skickas till Pensionsmyndigheten. Flyttar du till ett land Sverige har elektroniskt utbyte av levnadsintyg med behöver du oftast inte göra något men i andra fall ska intyget in varje år. Får du ett levnadsintyg i posten kan du signera med e-legitimation på Pensionsmyndighetens hemsida. Saknar du e-legitimation måste du få intyget stämplat av en godkänd myndighet i det land du bor i. Lista med godkända myndigheter finns på Pensionsmyndighetens hemsida.

De här länderna har Sverige elektroniskt utbyte av levnadsintyg med:

  1. Danmark
  2. Finland
  3. Island
  4. Norge
  5. Tyskland
  6. USA
  7. Polen
  8. Spanien
  9. Storbritannien