Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Maria Schultz

Pensionsskola för småföretagare

Vad kan väl vara härligare än att vara entreprenör? Fri att följa egna drömmar, styra över vardagen och äntligen få utlopp för kreativiteten. Verkligheten ser dock hårdare ut för de flesta småföretagare.

Att starta eget blir allt vanligare och 99,4 procent av alla företag i Sverige är småföretag med 0–49 anställda. Att följa drömmen kan kännas underbart men för också med sig nya arbetsuppgifter. För många företagare är fokus på här och nu så starkt att det kan överskugga planeringen för framtiden. Hur ska vi hitta kunder för att klara året? Är kostnaderna motiverade eller kan vi skära ner på något?

I det läget känns kanske pensionen som ljusår bort. För många är det nog också lätt att sätta sig själv i andra hand när företagets överlevnad står på spel.

Men egentligen är det inte svårt. Allt du behöver göra är att följa två enkla regler.

Steg ett – ta ut lön

Den svenska allmänna pensionen baseras på din livsinkomst. Genom att du tar ut lön – och därmed betalar skatt – betalas också avgifterna in till den allmänna pensionen. Utöver att storleken på din lön påverkar din pension så styr den även nivån på övriga sociala förmåner du kan ta del av. Därför är lönen en oerhört viktig del att prioritera från dag ett i ditt företag.

Ibland väljer den som driver ett aktiebolag att ta utdelning istället för lön som ersättning för sitt arbete. Då är det viktigt att komma ihåg att utdelning inte ger vare sig allmän pension eller ligger till grund för andra sociala förmåner som föräldrapenning och sjuk- och arbetslöshetsersättning.

Om du har en enskild firma är det överskottet i verksamheten som styr både allmän pension och andra sociala förmåner. Att ha ett överskott som motsvarar en rimlig lön är alltså det du ska sikta på för att fixa pensionen.

Steg två – kompensera för utebliven tjänstepension

De flesta anställda, 9 av 10, i Sverige får i dag tjänstepension. Tjänstepensionen utgör också en relativt stor andel av din totala slutgiltiga pension. Det är därför viktigt att du har med den i beräkningarna när du driver eget företag.

För anställda med löner upp till 40 000 kronor i månaden brukar avsättningarna till tjänstepensionen vara ungefär 4,5 procent av lönen. Sätt därför av en motsvarande summa i ett eget pensionssparande – eller fixa en tjänstepension via ditt företag. Det är inte krångligt. Om ditt företag växer och du behöver anställa fler personer än dig själv kommer också de personerna troligtvis att efterfråga en tjänstepension. Då är det smidigt att ta fram en gemensam lösning för alla i företaget.

Driver du företag och känner ångest för pensionen? Kom då ihåg – du kan bortse från löpsedlar och expertråd så länge du tar ut lön och kompenserar för den tjänstepension anställda får. Det är inte svårare än så.