Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

ap7se

Plötsligt blev det storm

Just nu är det pensionsfrossa i både traditionella och sociala medier. I helgen presenterade DN en granskning av ett 40-tal så kallade ppm-rådgivares fonder i premiepensionssystemet och Stefan Löfven berättade i sitt sommartal att han vill skrota alltihop. Reaktionerna lät inte vänta på sig.

DN redovisade en genomgång av 12 olika rådgivares fonder under det senaste året, som visade att 1 av de totalt 40 fonderna nått en avkastning i nivå med AP7:s  Aktiefond. Som sparare har det tidigare varit svårt att jämföra förvaltarnas prestationer eftersom resultaten inte kontrollerats av någon oberoende part. Men sedan några år tillbaka har flera rådgivare egna fonder i systemet och då blir jämförelsen lättare, skriver Hasse Eriksson på DN.

Avgifterna har varit höga i fonderna och dessutom tar hälften av bolagen också ut en årlig avgift vid sidan av systemet, vilket i praktiken ger spararna ännu mindre i plånboken. Som vi bloggat om tidigare påverkar den årliga avgiften resultatet. ”Rådgivarnas” fonder är inga höjdare med andra ord. Bättre att gå tillbaka till AP7 eller välja själv.

Men de verkliga svallvågorna kom efter Stefan Löfvens utspel att skrota hela premiepensionssystemet. Bland annat har det resulterat i en mindre twitterstorm. Inom bransch och fackpress tycks det vara få som gillar idén att skrota systemet.

Vi har ju tidigare bloggat om pensionärsorganisationernas förslag, som PPM:s sista generaldirektör, Johan Hellman, menar skulle ge en 25-åring med normal inkomst en tusenlapp mindre i pension varje månad. Per Börjesson, vd för Investment AB Spiltan, har tidigare till och med bedömt att var tionde svensk riskerar att bli fattigpensionär om deras pensionssparande inte har någon exponering mot aktiemarknaden. Fondbolagens förening menar att skrotningsplanerna bygger på felaktiga fakta och ser ”ppm-rådgivarnas” aggressiva marknadsföring som det verkliga problemet.

Om utspelet skulle spräcka pensionsuppgörelsen kommer det knappast att gynna svenska sparare. Risken är då att långsiktigheten offras på de kortsiktiga intressenas altare och att förutsättningarna ändras med varje ny mandatperiod.

Nej, låt oss i stället åtgärda de problem som finns och bygga vidare på det vi har.

Richard Gröttheim