Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Louise

Provisioner styr ditt pensionssparande!

Vi har tidigare skrivit att försäkringsmäklare borde agera för sin trovärdighet och åter igen frågar jag mig, hur mycket kritik tål försäkringsmäklarbranschen innan ett agerande kommer?

De höga provisionerna, så kallade up front-provisioner, styr enligt Privata Affärer ditt sparande mot lösningar som är lönsamma för rådgivarna. Det är heller inte ovanligt att ditt sparande hamnar i dyra fonder, där rådgivarna själva är med och delar på fondbolagens rabatter.

I senaste numret av Privata Affärer görs en stor genomgång som visar att provisioner styr vilka pensionsfonder du kan välja. Susanne Bolin-Gärtner, fondansvarig på Folksam säger till PA i nätupplagans artikel att,

om kunden inte är aktiv så väljer förmedlaren troligen en egen fond-i-fond. Det är det klassiska. Bankerna gör samma sak.

Låt mig göra en liknelse – tänk dig att du går till din läkare som rekommenderar dig att byta medicin. Läkaren säger att den nya medicinen passar dig bättre och kommer att ge dig mindre biverkningar. Vad gör du? Förmodligen som din läkare säger.

När du kommer hem kollar du för säkerhets skull upp medicinen och finner att din läkare är kontrakterad av läkemedelsbolaget som tillverkar den nya medicinen. Dessutom läser du dig till att din läkare får en bonus får varje patient han konverterar till den nya medicinen. Skulle det påverka ditt förtroende för din läkare?

Louise Svensson