Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Louise

Recept på dundermedicin för hälsan

Vill du förebygga, behandla och i vissa fall bota sjukdomar som diabetes, hjärt-kärlsjukdomar, depression samt få mer energi, sova bättre, stärka minnet och immunförsvaret? Dessutom förbättra konditionen, bli starkare och gå ner i vikt? Då finns det ingen dundermedicin i pillerform utan det är bara en sak som gäller – fysisk aktivitet!

Dagens forskning visar nämligen tydligt att regelbunden träning inte är något annat än just en mirakelkur som inte bara förbättrar konditionen och hjälper dig att gå ner i vikt. Det säger överläkaren i psykiatri, Anders Hansen i en artikel i gårdagens DI.

Och receptet är enkelt. Om man rör på sig varje dag, det räcker med en halvtimmes promenad, löpning med intervaller och styrketräning så har du världens bästa medicin för din hälsa.

Anders Hansen har tillsammans med Carl Johan Sundberg, läkare och professor i fysiologi, nyligen kommit ut med boken Hälsa på recept. En bok för de som vill ha svart på vitt hur lite som egentligen behövs för att få ett friskare och längre liv. Ett hett boktips för att komma igång i hösten!

Författarnas bästa träningstips om du är ute efter att snabbt få bättre kondition och gå ner i vikt är:

  • Ta en halvtimmespromenad om dagen
  • Löpträna med intervaller, antingen flera intervaller 30 sekunder i taget eller fyraminutersintervaller
  • Intervallträna gärna i uppförsbackar, det är mest skonsamt för kroppen
  • Otränade bör börja försiktigt för att inte riskera att skada sig

Trevlig helg!