Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Maria Schultz

Roine Vestman: ”Jag behövde ingen betänketid”

Från och med den 10 september 2020 har docent Roine Vestman tillträtt som ny ledamot i Sjunde AP-fondens styrelse. Roine Vestman är verksam vid Nationalekonomiska institutionen på Stockholms universitet. Och vi har tidigare intervjuat honom kring hur förvalslösningar som AP7 Såfa kan förbättras med moderna algoritmer. 

Vi ville ta ett kort snack med Roine Vestman om hans nya roll och hur han känner inför att bli en av dem som blir ytterst ansvarig för AP7 inför regering och riksdag.

– Det känns framförallt spännande att få inblick i Sjunde AP-fondens verksamhet. Jag är också ödmjuk inför det ansvar som följer av att sitta i styrelsen – Sjunde AP-fonden är så klart en helt central del av pensionssystemet, säger Roine Vestman

Vad kommer du att kunna bidra med?

– Det återstår att se. Såvitt jag kunnat bedöma från utsidan är Sjunde AP-fonden en mycket välskött organisation. Förhoppningvis innebär utnämningen att jag kommer vara med i strategiska diskussioner, om till exempel kapitalförvaltningen. Allmänt sett tycker jag att det är viktigt att förvalet i premiepensionssystemet är konkurrenskraftigt och en attraktiv fond för de flesta. Jag tror att det är viktigt för att legitimera premiepensionssystemets existens.

Vad var din spontana reaktion när du fick frågan?

– Det var så klart oväntat och samtidigt hedrande. Men jag har haft sporadisk kontakt med fonden de senaste åren, eftersom delar av min forskning handlar om pensionsfonder och premiebestämda pensionssystem, så jag behövde ingen betänketid, avslutar Roine Vestman.

Sjunde AP-fonden välkomnar Roine Vestman till sin nya post i styrelsen.