Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Maria Schultz

Så blir du en miljönär – bygg en klimatsmart förmögenhet

Att spara klimatsmart är mer än att investera i hållbara fonder. Det menar Joel Bladh som är bokaktuell med ”Bli en miljönär – bygg en klimatsmart förmögenhet.”
Här är sju av hans bästa tips för hur du sparar pengar – och på miljön.

Joel Bladh har tidigare gett ut boken Bygg en förmögenhet – fixa familjens ekonomi” och genom den, blogg och föreläsningar har han inspirerat tusentals människor att preppa ekonomiskt.
I sin tidigare bok myntade han uttrycket familjonär – nu vill han trycka på miljönärer.

– Den här boken har funnits i mitt huvud i många år. När min senaste kom, 2016, var jag mitt i småbarnslivet. Fokus när jag precis blivit pappa var att skapa trygghet för min familj. Och nu blir denna bok en naturlig fortsättning, jag tänker framåt och de här frågorna poppar upp, säger Joel Bladh.

Temat, kring hållbarhet, är inte taget ur luften. Joel Bladh är utbildad civilingenjör i samhällsbyggnadsteknik med teknisk miljövård som inriktning och jobbar även som teknikkonsult inom vattenområdet.
– Det var läge att kombinera de två frågorna och mina intressen för ekonomi och hållbarhet. Syftet med boken är att få folk motiverade att göra de förändringar som är nödvändiga. Inte ge någon skuld, eller som så mycket kring miljöfrågor handlar om nu – att folk med tvång ska sluta med saker. Kokar man ner hållbarhetsfrågor på hushållens individnivå finns det många win-wins när man fokuserar på att både få bättre privatekonomi och göra ett bättre avtryck på klimatet.

Boken är uppdelad i tre delar – spara, tjäna och investera. För varje område har vi bett Joel om några av hans bästa tips:

SPARA:

  1. Skjut upp konsumtionen

– Allt sparande kan ses som uppskjuten konsumtion. Kan du avvara något idag och istället köpa det längre fram, är det positivt ur miljösynpunkt. Du har gjort en större grön omställning, för när du köper om x antal år är produkten bättre ur miljösynpunkt, säger Joel Bladh och fortsätter:

– Men du kan också använda de sparade pengarna till en buffert för att ha ett friare och enklare liv. En buffert skänker trygghet och stabilitet, du kan uppfylla drömmar och andra saker. Så ett sparande innebär inte att du behöver köpa något längre fram.

 

  1. Bli familjen elcykel

– Både jag och min fru har skaffat elcyklar och har varit familjen elcykel i många år. Ofta ursäktar många sig med att man blir svettig av att cykla till jobbet eller att det är för långt, men det gäller inte med en elcykel. Du blir inte svettig och kan transportera dig en lång bit. Att cykla har för oss inneburit många besparingar – både kort i kollektivtrafiken och bilkostnader.

 

  1. Gå på upptäcksfärd i matbutiken

– Tänk mer grönt och ta in mer vegetariskt även om du inte blir vegetarian. Gå också på upptäcktsfärd när du handlar mat. Ha inte det ospontana färdiga veckoschemat klart utan leta efter nedsatta varor som snart går ut och annars slängs. Då kan det exempelvis få bli vegetariska chicken nuggets eller skaldjur på söndagar för att vår fantastiska matbutik rear ut det just då. Win-win – för dig själv med lägre matkostnader och en stor miljönytta. Och det kan vara minst lika bra att handla en korv för halva priset som annars skulle slängas än att slaviskt leta ekologiskt.

TJÄNA:

  1. Få kidsen att dela

– Vi använder delningsekonomi ganska brett och har fått till det pedagogiskt för barnen. Vi hyr ut saker här hemma, såsom flyttpirra och högtryckstvätt, som vi egentligen inte tjänar så mycket på, men det blir kul för barnen att få lite extra fickpengar när de är med och lämnar ut saker, säger Joel Bladh.

 

  1. Hyr ut bil och hus

– Vi tjänar mer när vi hyr ut bilen, som vi mest använder för att åka i till Dalarna och Skåne. I vardagen och under många helger står den still, men då kan du lätt dra in dryga tusenlappen när du hyr ut den över en helg. Vi har också hyrt ut vårt lilla hus när vi åkt på semester. Då kan vi tjäna ännu mer.

INVESTERA:

  1. Granska vad du äger idag

– Just nu sker stora kapitalförflyttningar – från svarta till gröna investeringar. Dels sker det tack vare politiska beslut, dels att det börjar blir såpass lönsamt att investera i förnybara energikällor. Här bör du se över vad du äger idag, om du är med eller står utanför den gröna omställningen. Om ditt innehav är framtidssäkrat eller inte. Och är du intresserad bör du titta på mer gröna alternativ i din portfölj. Det är en stor megatrend framåt, som kommer att accelerera, med förnybara och hållbara bolag.

 

  1. Se bortom hållbara fonder

– Du måste inte köpa hållbara fonder, för att investera hållbart. Att paketera hållbara fonder är ett lätt sätt att sälja in dessa till folk som inte är så jätteinsatta. “Köp en hållbar fond, så löser sig världens problem”, kan det låta, men då är miljönyttan diskutabel och fondavgiften ofta hög. Väljer du bara bort bolag som har dåliga värden när de klassas miljömässigt gör du det lätt för dig. Det handlar mer om att försöka påverka en ledning genom ditt ägande. Exempelvis välja bolag som du kanske vet har ett dåligt miljöfacit just nu, men företagsledning är medveten om problematiken och jobbar med den. Då kan du på sikt få en större vinst, när bolaget får unika konkurrensfördelar som de inte har idag.