Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Maria Schultz

Så funkar ”bromsen” i inkomstpensionen

Pensionssystemet i Sverige är en överenskommelse mellan generationer. Man talar ofta om ”bromsen” i anslutning till inkomstpensionen i vårt pensionssystem, men vad är den där bromsen, vad innebär den och vilken effekt har den på systemet och din pension?

Bromsen fungerar så att om det blir för lite pengar i systemet så får dagens pensionärer lite mindre pension. Det är ett sätt att se till att pengarna räcker även till framtida pensionärer, men för dig som är pensionär idag så är det givetvis mindre kul om myndigheten måste dra i den.

Bromsen är pensionssystemets automatiska balanseringsmekanism. Den ser till att utbetalningarna på lång sikt inte överstiger tillgångarna och garanterar att pengarna i systemet räcker. Vid en ekonomisk nedgång påverkas tillgångarna i systemet negativt. När färre människor arbetar kommer mindre pengar in till systemet. En kraftig nedgång i ekonomin kan göra att pensionssystemets skulder överstiger tillgångarna. Då slår bromsen till. Man betalar då endast ut så mycket i pension som systemet klarar av. När ekonomin vänder, stängs bromsen av.

Som tidigare nämnts påverkar bromsen endast vår inkomstpension, bromsen har ingen effekt på premiepensionen, tjänstepensionen eller garantipensionen. Och ”bromsen” är egentligen en rätt bra idé. Den möjliggör för systemet att själv anpassa pensionsutbetalningarnas storlek beroende på vad systemet klarar av och det blir mindre av en politisk fråga.

Här är en informativ film om bromsen: