Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Foto: iStock

Maria Schultz

Så har pensionärernas ekonomi drabbats av kriget

Enligt Länsförsäkringar har genomsnittliga pensionärspars ekonomi försämrats sedan februari 2022. De har tittat på hur det såg ut i februari innan kriget bröt ut och jämfört det med samma månad 2023.
– Det har varit ett tufft år för många pensionärer som precis som de flesta andra behövt snåla in för att klara av att betala för mat och boende, säger Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar.

Det har varit ett utmanande år för många pensionärer, som precis som de flesta andra har behövt snåla in för att klara av att betala för mat och boende. Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar, delar med sig av några tips till de som befinner sig i en ekonomiskt svår situation just nu.

Det som har varit mest påtagligt är stigande stigande priser på livsmedel, el och räntekostnader och bolån.

Enligt Länsförsäkringar låg genomsnittliga utgifter på varor som drivmedel, livsmedel etc på drygt 15 000 per månad. Bara ett år senare är den summan 18 000 kronor. Det är en ökning med 20 procent.

– Ett par som bor i en lägenhet har inte lika höga elräkningar men de drabbas framför allt av de högre räntekostnaderna och prishöjningarna på de flesta matvaror, säger Trifa Chireh som menar att många hushåll fortsatt kommer att behöva se över sina utgifter och sitt sparande.

Tifa Chire: Fyra tips för bättre ekonomi

  1. Har du låg pension kan du få Bostadstillägg efter att du fyllt 66 och som är behovsprövat. Kolla med Pensionsmyndigheten vad som gäller för dig.
  2. Har du det ekonomiskt tufft just nu eller ingen sparbuffert går det bra att ta ut hela eller delar av den allmänna pensionen för att plussa på den dåliga ekonomin samtidigt som du arbetar om du har nått en ålder när du kan börja plocka ut dem (från 63 år 2023). Och utnyttja pensionärsrabatten.
  3. Planera veckans måltider efter rabatterbjudanden och handla även på andra livsmedelkedjor än det du är van vid. Har du väldigt låg pension och lever i ekonomisk utsatthet kan du bli medlem i sociala matbutiker för att kunna handla mat för en bråkdel av priset i vanliga butiker.
  4. Omvärdera din bostad- om du har haft den länge för att slippa amorteringskravet. Om din bostad har ökat i värde så kan det innebära en lägre belåningsgrad och därmed en lägre amortering. Vill du minska dina utgifter som pensionär kan du dra ned på amorteringstakten eller ha ett amorteringsfritt lån, framför allt om du inte har en högt belånad bostad. Det kan frigöra några tusenlappar för att möta de stigande boräntorna.

LÄS MER HÄR!