Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Maria Schultz

Så räcker pensionen hela livet

När det gäller den allmänna pensionen så finns det en bra sak att komma ihåg, två ord att lägga på minnet – hela livet! 

Det gäller oavsett om du arbetar och sparar till pension eller om du är äldre och det är dags att börja ta ut pensionen. När du arbetar och sparar till pension ska du tänka att hela livet räknas och när du plockar ut pension ska du tänka att den ska räcka hela livet.

Under tiden du arbetar finns det några saker du själv kan göra för att påverka pensionens storlek:

  • arbeta heltid om möjlighet finns
  • arbeta fler år, din pension blir högre ju längre du arbetar
  • arbeta inte svart, då sätter inte staten av några pensionspengar till dig
  • se över dina fond- och förvaltningsavgifter, är de onödigt höga?

Återkommande får vi frågor om hur man ska gå till väga för att få ut hela sin premiepension på en gång i en klumpsumma. Skulle det vara möjligt så kommer pensionen inte att räcka hela livet tänker jag…

Och det går heller inte att ta ut hela premiepensionen i en klumpsumma. Så här är det. Pengarna som staten sätter av till din allmänna pension baseras på din lön. Jobbar du heltid och har ett långt arbetsliv blir din pension högre.

Den allmänna pensionen är 18,5 procent av lönen. 16 procent är inkomstpension och 2,5 procent sätts av till premiepension som spararen själv placerar antingen i statens förvalsalternativ AP7 Såfa eller i privata fonder på fondtorget. Oavsett, ”tillhör” pengarna staten till dess att pengarna betalas ut som pension.

De flesta av oss har även en tjänstepension som våra arbetsgivare betalar in varje månad. Utöver tjänstepension och den allmänna pensionen kan du spara privat till pensionen. De pengarna gör du som du vill med.

Inbetalningarna till premiepensionen är med andra ord inte valfria och grundprincipen för den allmänna pensionen är att den ska fungera som en grundinkomst när du går i pension och att den ska vara livslång. Därför betalas den ut en gång i månaden från den dagen du bestämmer dig för att gå i pension tills du dör.

Hur går man då tillväga rent praktiskt när man vill börja ta ut sin pension? I och med att vi har en flexibel pensionsålder i Sverige så kommer inte den allmänna pensionen som ett brev på posten utan det krävs en ansökan om att ta ut den allmänna pensionen. Ansökan kan du göra tidigast från och med 61-års ålder via Pensionsmyndigheten.