Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Louise

Så kan du pensionsspara privat

För ganska precis ett år sedan avlivade Pensionsmyndigheten 13 myter om den allmänna pensionen. Myt nummer fem löd ”Måste man spara i privata pensionsförsäkringar för att överleva när man blir pensionär”.

Pensionsmyndigheten  menar att man klarar sig på den allmänna pensionen och tjänstepensionen. De som får en låg pension har  möjlighet att få bostadstillägg. Det privata pensionssparandet är med andra ord inte nödvändigt. Men vill man ha en högre standard än vad den allmänna och tjänstepensionen tillåter så kan ett privat pensionssparande vara en bra idé.

I dag står vi inför att det avdragsgilla privata pensionssparandet snart slopas. Vid årsskiftet sänks det från 12 000 kronor till 1 800 kronor och från 1 januari 2016 kommer avdraget förmodligen helt att tas bort. Hur ska man då tänka kring det privata pensionssparandet?

Vi har tidigare skrivit om detta i bland annat inlägget avdragsrätten kommer att saknas av få och konstaterat att det avdragsgilla pensionssparandet faktiskt inte har varit en bra affär för de som tjänar 35 000 kronor eller mindre. Det har med andra ord varit få som tjänat på avdraget och innebär ingen större skada att avdraget sänks eller slopas helt.

Då kan man ju fråga sig om ett privat pensionssparande överhuvudtaget är att tänka på och vilken sparform man i så fall ska välja?

Plånboken i P1 redde i går på ett bra sätt ut konsekvenserna av det slopade avdraget. Det 17 minuter långa inslaget om privat pensionssparande är värt att lyssna på. Här bemöts kritiken om att förändringen framförallt skulle slå hårt mot kvinnor och bra tips på nya sätt att buffra inför ålderdomen ges tillsammans med förslag på alternativa sparformer.

Bland annat lyfts amortering som en möjlighet att minska sina framtida kostnader. Även sparformen Investeringssparkonto (ISK) tas upp som en bra sparform, ett alternativ som det tyvärr är få sparare som känner till.

Så vad är då slutsatsen gällande det privata pensionssparandet? Jag skulle sammanfatta det som en bra idé om man vill ha lite guldkant på tillvaron som pensionär. Det är helt ok att avdragsrätten slopas. Ja, det är till och med bara till det bättre för de flesta. Att det sedan skrivs så mycket om bra alternativa sparformer i samband med att avdragsrätten för privat pensionssparande slopas gör ju saken bara ännu bättre för spararna.