Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Louise

Sista djungelpasset med Elisabeth Wass

Yo Jane! Är du dödstrött? Eller kanske bara less på Tarzan? Eller han på dig?

Ibland räcker det inte med att tokgympa i pensionsdjungeln. Hur man än gör så är det mest döfläsk som hänger och slänger. Precis som med annan träning ska det helst börjas i tid. Och han Tarzan verkar ofta ha mer muskelmassa. Orättvist.

Sista passet

Om du börjar gympa sent i livet, kan du kanske jobba dig upp från att promenera, till att jogga lite lätt. Men susa fram som din Tarzan går nog inte riktigt. Du kanske får hänga med på samma lian, men han kan ju byta med en arm och svinga iväg åt andra hållet. Då hänger du där och kommer ingen vart. Ramlar rätt ner i träsket när du blir för trött i armarna. Tänker – Bomber och bananer! – skulle ha fixat skyddsnät. Skulle ha svingat runt och byggt egna muskler!

Om du jobbar deltid, vabbar och prioriterar annat än dig själv, medan Tarzan susar runt i turbofart allt högre upp i trädtopparna, kanske det är dags att tänka om?

Om den delen av livet var ett tag sen, men du har kvar din gamla Tarzan kan det också vara läge att fixa lite. Tror faktiskt att han i rättvisans namn kan ge en hel arm. Då kan du hålla fast själv, om han skulle sticka av i annan riktning, eller du själv vill svinga dig till King Louie.

Ska Tarzan ha 5 000 bananer mer i månaden, för att du tänkte på familjen först? Djungelns lag fungerar så, om du inte gör egna avtal. Dela lika är inte lika ”lika” som du kanske tror. Gör varsin pensionsprognos på Minpension.se och jämför. Är det rena träsket och höga trädtoppar? Jämna till lite när ni bägge är på gott humör.

Blev du dödstrött? Jobbigt med djungellagar? Nu är det slutligen dags att somna in. Det kommer att hända. Men frågan är inte bara när.

Frågan är också återbetalningsskydd, familjeskydd, efterlevandeskydd, eller kanske faktiskt skydda sig själv?

Svaret kan verka självklart ibland, beroende på hur frågan ställs. Vill du att pengarna ska gå upp i rök? Till det okända kollektivet eller till din familj? Hur självisk får man vara?

Men om frågan istället var, vill du ha 10 procent mer i pension eller ge pengarna till dina vuxna, förhoppningsvis självförsörjande, heltidsarbetande barn?

Då räcker det inte med att du jobbat deltid, missat karriärmöjligheter, haft taskig löneutveckling, tyvärr tänkt på andra och står där med en tunn slak lian, med tårna i träsket. Ska du exempelvis få 10 procent mindre pension för att din Tarzan ska få ännu mer pension om du dör? Dyrt att hitta ny Jane, kanske?

Tänk eget pensionsskydd istället. Det kanske är viktigast? Vem behöver pengarna bäst?

Det är förstås skillnad på Jane och Jane, men många Jane behöver sin pension bäst själv. Och kanske en och annan Tarzan också.

”När Jane ryter MER PENSION står Tarzan stilla!” Gammalt djungelordspråk.

Elisabeth Wass

Elisabeths tidigare blogginlägg på Förvalt om hur du tar dig fram i pensionsdjungeln.

Om Elisabeth Wass
Elisabeth brinner för att förändra hur pensionsvärlden ser ut idag. Hon tycker att pensioner måste bli enklare, tydligare och billigare. Hennes dröm är att förverkliga att pensioner ska bli lika begripliga som lön, för såväl arbetsgivare som anställda.

Elisabeth har arbetat med pensioner i 25 år på bland annat Telia, olika försäkringsbolag och som egen konsult. Idag är hon ansvarig för affärsområdet Pension på Aditro, ett mjukvaru- och serviceföretag som levererar personal- och ekonomihanteringslösningar. Hon bloggar även regelbundet på Finansliv och finns på Twitter med @wasspension.