Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Louise

Sluta vänta på bättre tider, börja spara idag!

Att köpa en lott, be en stilla bön och hoppas på att man har tur är kanske inte den säkraste vägen mot att bli miljonär. Det finns bättre sätt men det krävs tålamod, långsiktighet och att du är ihärdig.

Så sluta vänta på bättre tider och investera istället 10 procent av lönen direkt när den landar på kontot. Det är inte lika spännande som att skrapa lotter men absolut ingen dum idé och dessutom betydligt säkrare.

Säg att du har en buffert på 10 000 kronor på ditt fondkonto och bestämmer dig för att sätta av 3 500 kr per månad. Sedan följer du rådet i dagens SvD och investerar i billiga indexfonder. Över längre tidsperoder kan du räkna med att börsen avkastar ca 6-7 procent. Det skulle då ta dig drygt 16 år att få ihop en miljon.

Om du är otålig och tycker att det tar för lång tid så får du ta i lite. Dubblar du sparandet till 7000 kronor i månaden och låt säga att du lyckats få ihop en buffert 100 000 kr. Då går det snabbare och du halverar spartiden. Här kan du själv laborera via sparandekalkylatorn och sätta upp sparmål utifrån din egen förmåga.

Med ett kontinuerligt sparande till en låg avgift, under en längre tid kan en mindre sparpeng bli till stora summor!

Lycka till!