Förvalt

Om pension, sparande och andra val i livet

Sommartid

Generellt grämer vi oss mer över en dålig investering än vad vi gläds åt en bra investering. Det svider mer att förlora 5 000 kronor på en dålig aktieaffär än vad det känns bra inom oss att göra en bra aktieaffär som ger 5 000 kronor i vinst.

Det är så vi fungerar och det lär hänga ihop med att vi hatar att förlora mer än vi älskar och vinna. Allt enligt prospektteorin. Det sägs att en vinst behöver vara dubbelt så stor som en förlust för att uppväga.

Lite stört är det. Fel fokus. Det borde vara omvänt.  Vi borde lägga mer energi på det som är positivt och stärker oss. Inte gräma och gräva mer oss när det går dålig.

Så här dagen innan midsommarafton är det vädret som är i fokus. Regnet hänger i luften och prognoserna för morgondagen är ytterst tveksamma.

Bjurs kyrka  midsommar bjurs  bjursberget

Frågan är om det har så stor betydelse om vi dukar upp sillen ute eller inne? Men skulle det vara kallt och regnigt i morgon, skulle vi alltså gräma oss mer över det än vad vi skulle glädjas åt att det var soligt och varmt. Eller? Då känns det ju än mer som att det kvittar.

Hur som helst, i morgon är det sommarens ljusaste natt. Har man tur, får man en glimt av sin sanna kärlek. Förutsatt att sju sorters blommor plockas och läggs under kudden. Förhoppningsvis är det samma person man gift sig med.

Det är sommartid. Semestern ligger framför oss. Så sparka av dig skorna och ta det luuugnt.  Relax Max!

Trevlig midsommar!

Louise Svensson

Senaste nytt


Företagens hållbarhetsarbete hotas av ”greenwishing”


Regeln som bäst förklarar ränta-på-ränta

Ränta-på-ränta effekten är något vi pratat om ofta på Förvalt, men det kan inte nog tas upp hur viktig den effekten faktiskt är.


Marknaden kan vara en bra klimattjänare

PRI in Person 2019, som gick av stapeln i Paris i veckan, är den största konferensen för hållbara investeringar som genomförts hittills. Under konferensen kom frågan upp om näringslivet och finanssektorn kommer att kunna lösa klimatproblemen.


Så räcker pensionen hela livet

När du arbetar och sparar till pension ska du tänka att hela livet räknas och när du plockar ut pension ska du tänka att den ska räcka hela livet.


Solenergi blir biobränsle - utan solceller

De svenska forskarnas upptäckt innebär att vi inom en snar framtid kan ersätta fossila bränslen med en koldioxidneutral produkt bildad från solenergi, koldioxid och vatten.