Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Maria Schultz

Stjärnkock samarbetar med forskare – och bjuder på alger

Hon vann Sveriges mästerkock 2011 och blev årets kock 2019. En hyfsad meritlista.
Men nu ska stjärnkocken Louise Johansson tillsammans med bland annat forskare vid Göteborgs universitet visa hur man tillagar god mat med alger. På menyn står fisksoppa med blåstång och rörhinna. Och allt sker under en timme på Instagram ikväll torsdagen den 28 maj mellan 18.00-19.00.

Att alger eller tång anses vara en del av framtidens mat och det har fått ett rejält uppsving även bland svenska företag som nu vill slå sig in på den globala marknaden, som faktiskt är en miljardindustri.

– De är oerhört snabbväxande, vi kan skörda 18 till 20 kilo på en meter rep, säger Fredrik Gröndahl, forskare i vatten och miljöteknik vid KTH, delägare i Kosteralg AB och ledare för algodlingsprojektet Seafarm.

Louise Johansson kommer att ha med sig tångdykerskan och företagaren Linnea Sjögren från Catxalot, som sedan 2014 introducerat tång på den svenska marknaden.

Det bästa med den här sortens alger är att man kan plocka den själv från grunt vatten. Men det är viktigt att veta att det är de yttersta skotten som ska skördas på blåstången och det gör man enklast med en kniv eller sax. Det är också viktigt att välja tång som växer på platser där det är strömmande och friskt vatten.

Se filmen: Så plockar man blåstång

Alger är idag en miljardindustri och det är främst de asiatiska länderna som dominerar. De flesta tänker nog på sjögräs som en ingrediens i sushi, men det finns även i glass och andra livsmedel. Och nu på senare år har det seglat upp som en ny och exotisk smaksättare även i det svenska köket.

Det pågår också forskning kring hur vi ska kunna tillgodogöra oss de nyttiga komponenter som algerna innehåller, men även större projekt inom metallindustrin. Där undersöker man hur det kan minska utsläppen av växthusgaser.

Men ikväll kan man alltså bänka sig framför Instagram för att få inspiration i hur man kan få in alger i en vanlig rätt som fisksoppa.

– Instagram är ett bra forum för att delvis de flesta har ett konto idag, men också att det går att sända live. Det är roligt att ha direktkontakt med mina följare. Jag valde blåstång till receptet för att det är något som många kan relatera till och har sett. Både rörhinna och blåstång är lätt att plocka själv om man inte väljer att köpa torkat. Det är också en grön- och brunalg så får man prova båda sorter, säger Louise Johansson i ett pressmeddelande.

Arrangemanget är ett samarbete mellan forskare från Nationellt centrum för marin vattenbruksforskning (SWEMARC), Kristineberg Center och Scary seafood vid Göteborgs universitet samt affärsutvecklare från Innovatum Science Park, Livsmedelsacceleratorn och RISE.

– Vi drivs alla av samma passion för att öka kunskapen om och användningen av framtidens sjömat. Louise är grym på att laga mat, cookalong är ett jättekul sätt att laga mat tillsammans och alger är så spännande – de är goda, trendiga och klimatsmarta. Tänk vad bra att fler får upp ögonen för dessa skönheter, klokt skördade ur havets trädgård, säger Maria Åberg, senior innovations- och företagsutvecklare, RISE Research Institutes of Sweden.

Här kan du kolla på kvällens inslag

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

✨COOKALONG 28/5 kl.18✨TÅNG TÅNG TÅNG! Med mig och Linnea Sjögren från @catxalot ?? Äntligen ska vi köra cookalong med tång! Något som har efterfrågats sedan länge och nu på torsdag är det dags. Jag lagar och Linnea sköter snacket. Hoppas du har möjlighet att ge dig ut och plocka blåstång och rörhinna, om inte så kan du beställa av @scandsea.se senast idag. Info hur du beställer hittar du i min bio ✨ Här är receptet och allt du behöver ? hoppas vi ses ? Fiskgryta med blåstång och algaioli 4 portioner 600 g vit fisk (t ex kolja, kummel, torsk, sej) 1/2 dl japansk soya 2 vårlökar med blast 2 vitlöksklyftor, finhackad 1 röd chilifrukt, finhackad 2 tsk paprikapulver 1/2 dl rapsolja 1 påse torkad blåstång (alt. Färsk) 3 dl vatten 1 grönsaksbuljongtärning 1 burk kokosgrädde 1 msk finriven ingefära 2 morötter 1 lime, rivet skal och pressad saft 1 tsk honung Salt 1 pak choi Algaioli 1 ägg 1/2 vitlöksklyfta 2 tsk dijonsenap 1/2 citron, rivet skal och saft 2 msk torkad rörhinna alt.färsk Salt 2 dl rapsolja Ev. Nudlar eller ris till servering Tillaga algaiolin genom att mixa ägg, vitlök, dijonsenap, citronskal och -saft, rörhinna och salt. Tillsätt oljan lite i taget i en tunn stråle tills det binder till majonnäs. Skär fisken i större grytbitar och rimma i soya i cirka 15 minuter. Skär av blasten från löken, finhacka löken och blasten (spara blasten till servering). Fräs lök, vitlök, chili och paprikapulver i olja i en gryta. Smula ner blåstången. Tillsätt vatten, buljong, kokosgrädde och ingefära. Koka på medelvärme till cirka hälften kvarstår. Häll av soyan från fisken och lägg på hushållspapper, så överflödig vätska försvinner. Dela morötterna på längden och skär i bitar om en centimeter. Tillsätt i grytan och koka i ytterligare 4 minuter. Smaka av grytan med limeskal och -saft, salt och honung. Lägg i fisken fisken, sänk värmen och sjud i cirka 3-4 minuter. Skär av roten, dela pak choibladen på längden och lägg i grytan. Toppa med lökblasten och blåstångsknoppar. Servera med algaioli och ev. Nudlar eller ris. @livsmedelsacceleratorn @risesweden #louisecookalong #seaweed #tång

Ett inlägg delat av Louise Johansson (@tastebylouise)