Hon vann Sveriges mästerkock 2011 och blev årets kock 2019. En hyfsad meritlista.
Men nu ska stjärnkocken Louise Johansson tillsammans med bland annat forskare vid Göteborgs universitet visa hur man tillagar god mat med alger. På menyn står fisksoppa med blåstång och rörhinna. Och allt sker under en timme på Instagram ikväll torsdagen den 28 maj mellan 18.00-19.00.
Att alger eller tång anses vara en del av framtidens mat och det har fått ett rejält uppsving även bland svenska företag som nu vill slå sig in på den globala marknaden, som faktiskt är en miljardindustri.
– De är oerhört snabbväxande, vi kan skörda 18 till 20 kilo på en meter rep, säger Fredrik Gröndahl, forskare i vatten och miljöteknik vid KTH, delägare i Kosteralg AB och ledare för algodlingsprojektet Seafarm.
Louise Johansson kommer att ha med sig tångdykerskan och företagaren Linnea Sjögren från Catxalot, som sedan 2014 introducerat tång på den svenska marknaden.
Det bästa med den här sortens alger är att man kan plocka den själv från grunt vatten. Men det är viktigt att veta att det är de yttersta skotten som ska skördas på blåstången och det gör man enklast med en kniv eller sax. Det är också viktigt att välja tång som växer på platser där det är strömmande och friskt vatten.
Se filmen: Så plockar man blåstång
Alger är idag en miljardindustri och det är främst de asiatiska länderna som dominerar. De flesta tänker nog på sjögräs som en ingrediens i sushi, men det finns även i glass och andra livsmedel. Och nu på senare år har det seglat upp som en ny och exotisk smaksättare även i det svenska köket.
Det pågår också forskning kring hur vi ska kunna tillgodogöra oss de nyttiga komponenter som algerna innehåller, men även större projekt inom metallindustrin. Där undersöker man hur det kan minska utsläppen av växthusgaser.
Men ikväll kan man alltså bänka sig framför Instagram för att få inspiration i hur man kan få in alger i en vanlig rätt som fisksoppa.
– Instagram är ett bra forum för att delvis de flesta har ett konto idag, men också att det går att sända live. Det är roligt att ha direktkontakt med mina följare. Jag valde blåstång till receptet för att det är något som många kan relatera till och har sett. Både rörhinna och blåstång är lätt att plocka själv om man inte väljer att köpa torkat. Det är också en grön- och brunalg så får man prova båda sorter, säger Louise Johansson i ett pressmeddelande.
Arrangemanget är ett samarbete mellan forskare från Nationellt centrum för marin vattenbruksforskning (SWEMARC), Kristineberg Center och Scary seafood vid Göteborgs universitet samt affärsutvecklare från Innovatum Science Park, Livsmedelsacceleratorn och RISE.
– Vi drivs alla av samma passion för att öka kunskapen om och användningen av framtidens sjömat. Louise är grym på att laga mat, cookalong är ett jättekul sätt att laga mat tillsammans och alger är så spännande – de är goda, trendiga och klimatsmarta. Tänk vad bra att fler får upp ögonen för dessa skönheter, klokt skördade ur havets trädgård, säger Maria Åberg, senior innovations- och företagsutvecklare, RISE Research Institutes of Sweden.
Här kan du kolla på kvällens inslag